Hlavní obsah

Západočeská univerzita představila své úspěchy ve vědě a výzkumu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 11. listopadu uskutečnilo slavnostní zasedání Vědecké rady ZČU v Plzni. Na slavnostním aktu udělila Západočeská univerzita čestnou hodnost "doctor honoris causa" profesorce Elke Mehnert, ocenila významné pracovníky i studenty a představila nejnovější vědecké úspěchy.

Foto: Západočeská univerzita

Na slavnostním zasedání byli dále představeni noví profesoři a docenti, předány pamětní medaile ZČU a stipendia vynikajícím studentům.

Článek

„Historii naší univerzity provází řada velice šťastných momentů a vizionářských rozhodnutí, která jí dávají velkou šanci otevřít studentům dveře do světa čtvrté průmyslové revoluce,” řekl ve svém projevu rektor Miroslav Holeček.

„Západočeská univerzita má velký potenciál pro to, aby studenty na vstup do tohoto nového světa dobře připravila. Prozíravost těch, kteří ji vybudovali, přispěla ke vzniku skutečné universitas, poskytující široké spektrum vzdělání, které jí dalo významnou přidanou hodnotu, vysokou flexibilitu a schopnost rychle reagovat na měnící se vnější podmínky,” dodal rektor.

Vystavený artefakt z dílny Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara "Rukávy", znázorňující podané ruce, symbolizuje podle něho cestu spolupráce, kterou bychom se měli do nového světa vydat. Na ní si mohou podat ruce nejen lidé, ale i různé disciplíny, a společně tak rozvíjet mezioborový dialog.

V programu poté vystoupili zástupci dvou vědeckých týmů. Aleše Hamáček z výzkumného centra RICE představil chytrý zásahový oblek a rukavici pro hasiče. Daniel Georgiev z centra NTIS přiblížil nástroj z oblasti inženýrských metod v syntetické biologii, který slouží pro diagnostiku dynamiky rakovinných buněk a získal řadu ocenění na prestižní mezinárodní soutěži v americkém Bostonu. Hosté měli možnost vidět rovněž elektromobil vyvinutý ve spolupráci strojní a umělecké fakulty.

Čestný titul "doctor honoris causa" byl udělen profesorce Elke Mehnert, která působí na katedře německého jazyka Fakulty pedagogické ZČU a na Technické univerzitě v Chemnitz.

Prof. Mehnert je mezinárodně uznávanou odbornicí v oblasti literární imagologie. Dlouhodobě se zabývá obrazem českého a německého národa v literatuře druhého národa. Patří mezi zakladatele tzv. komparatistické imagologie. Její výzkumná a publikační činnost směřuje k pochopení identity vlastního národa, kořenů vzájemné odlišnosti kultur a ke stírání hranic mezi nimi. Interdisciplinární česko-německé semináře organizované prof. Mehnert se staly základem pro další přeshraniční spolupráci, která později vyústila například ve vznik Česko-saské vysokoškolské iniciativy.

Na slavnostním zasedání byli dále představeni noví profesoři a docenti, předány pamětní medaile ZČU a stipendia vynikajícím studentům. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs ocenil stipendii deset a primátor Plzně Martin Zrzavecký jedenáct studentů. Mimořádné stipendium za vynikající studijní výsledky udělil rektor Miroslav Holeček 22 úspěšným studentům ZČU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám