Hlavní obsah

Západočeská univerzita otevřela novou budovu univerzitní knihovny

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 22. září otevřela Západočeská univerzita ve svém areálu na Borských polích přístavbu univerzitní knihovny, vybudovanou v rámci projektu RIPO – Rozšíření informační podpory.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

V pondělí 22. září otevřela Západočeská univerzita ve svém areálu na Borských polích přístavbu univerzitní knihovny.

Článek

Studenti a zaměstnanci v knihovně naleznou individuální i skupinové studovny, rozšířený volný výběr knih, informační centrum, relaxační zónu

i kavárnu.

Nová budova vznikla za finanční podpory z prioritní osy 4 Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a samotná stavba stála 69 miliónů korun. Celkové výdaje projektu RIPO jsou 206 miliónů Kč, z toho dotace z EU činí 185 miliónů Kč.

„Vybudovali jsme moderní knihovnu s vysoce kvalitním a zároveň příjemným zázemím. Naši studenti a zaměstnanci tak mají k dispozici výborné podmínky pro studium a mezioborovou spolupráci, k níž zvou například speciálně upravené studovny. Nová budova nabízí prostor pro kreativitu i odpočinek,” uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Přístavba knihovny se rozkládá na ploše 2800 metrů čtverečních. V rozšířeném volném výběru se zvýšil počet studijních míst na 238 a celkový knihovní fond knihovny Bory díky větším prostorám narostl na téměř 180 tisíc knih.

V pěti skupinových studovnách s možností použití moderní audiovizuální a výpočetní techniky je celkem 53 míst, kde mohou studenti pracovat v týmech a na místě prezentovat ostatním svoje výsledky. Devět individuálních studijních boxů je určeno těm, kteří preferují samostatný způsob studia.

Vybavení knihovny obohatily nové technologie jako samoobslužný systém SelfCheck, který umožňuje bezobslužnou výpůjčku knih, bibliobox, prostřednictvím něhož mohou čtenáři vracet knihy i v době uzavření knihovny, nebo systém Summon, umožňující prohledávat více informačních zdrojů knihovny z jednoho rozhraní.

Knihovníci pamatovali i na relaxační zónu pro studenty, vybavenou křesílky v příjemných pastelových barvách, k dispozici je také malá kavárna. Součástí nové budovy je rovněž informační centrum, v němž najdou radu a pomoc například zahraniční studenti nebo studenti se specifickými vzdělávacími potřebami.  

Reklama

Výběr článků

Načítám