Hlavní obsah

Západočeská univerzita hostila diskusní fórum z cyklu Smart City

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již třetí diskusní setkání z cyklu Smart City uspořádala 16. března společnost TOP EXPO CZ v prostorách Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Foto: Zdeněk Kubík

Již třetí diskusní setkání z cyklu Smart City uspořádala 16. března společnost TOP EXPO CZ.

Článek

Tématy letošního semináře byla energetická bezpečnost Plzně, odpad jako energie, ekologické dopravní prostředky a systémy na řízení městské dopravy. Zúčastnily se ho desítky odborníků z průmyslu, státních institucí i akademické sféry. 

Mezi účastníky slavnostního zahájení nechyběl rektor ZČU Miroslav Holeček, děkan Fakulty elektrotechnické Jiří Hammerbauer a hosté z ministerstev průmyslu a obchodu, životního prostředí či ministerstva pro místní rozvoj. 

Prvnímu diskusnímu panelu s názvem Technická infrastruktura pro bezpečnost Plzně předsedal technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář. K uvedenému tématu promluvil například generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela, obchodní ředitel Plzeňské energetiky David Hoffmann či generální ředitel Schneider Electric Jaroslav Žlábek.

Druhý diskusní panel nazvaný Dopravní stavby a čistá mobilita Plzně, jemuž předsedal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík, přinesl mimo jiné vystoupení náměstka ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického o národním akčním plánu Čistá mobilita.

Pavel Paidar, náměstek ředitele Stavební správy Západ SŽDC, představil železniční koridory a významné železniční stavby Plzeňského kraje pro ekologickou dopravu ČR. Známá plzeňská propagátorka cyklistiky Radka Žáková zase přinesla svůj pohled na tzv. bikesharing a carsharing jako součást veřejné dopravy. 

Informační program Smart City sleduje principy udržitelného rozvoje městských aglomerací, ve kterých by podle globálních trendů měly do roku 2030 žít dvě třetiny obyvatelstva. Zaměřuje se na energetickou efektivitu nových budov, úsporné sítě, inteligentní dopravní systémy na křižovatkách či řízení energetické spotřeby vozidel. Spojující linkou mezi těmito oblastmi jsou informační a komunikační technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám