Hlavní obsah

Zaniklé obce na Kadaňsku jednou za rok ožívají

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok, během vzpomínání při setkání jejich bývalých obyvatel, znovu ožívají zaniklé obce na Kadaňsku a Doupovsku. Mají i svůj památník.

Foto: Václav Vlasák

Kulturním dům Střelnice se zaplnil účastníky setkání bývalých obyvatel zaniklých obcí.

Článek

V sobotu 14. dubna se v kulturním domě Střelnice v Kadani sešli bývalí obyvatelé zaniklých obcí na Kadaňsku. Pravidelně každý rok se takto setkávají již od roku 1998. První setkání se konalo v domově mládeže. V posledních letech je tato akce otevřená i pro „staré“ Kadaňáky. Setkání pořádá Město Kadaň a Klub přátel města Kadaně. Předseda klubu Cyril Hauptmann mohl při zahájení setkání přivítat téměř dvě stovky účastníků.

„S letošní účastí jsem opravdu spokojen, stejně jako s průběhem celé akce,“ řekl na adresu účastníků, kteří se povídali, vzpomínali při prohlížení starých fotografií a tančili při nestárnoucích skladbách v podaní orchestru Milana Baranijaka.

Výstava dobových fotografií již nějaký čas setkání nedoprovází. Byla náročná na přípravu, a tak raději využívají moderní techniku. Dobové fotografie promítají po dobu setkání na velké plátno na pódiem.

„Před zahájením jsme účastníkům navíc promítli dva filmy. První natočil pan Marušiak a ukazuje život v Prunéřově v letech 1959 až 1961. Druhý film se jmenuje „Ráj na zemi“ a je vzpomínkou na zaniklý Doupov,“ doplnil Cyril Hauptmann.

Tradicí těchto setkání je gratulace nejstarším účastníkům. Z žen si i letos odnesla kytičku Božena Urbanová (1925), která žila v Bystřici. Z mužů byl nejstarší Václav Malhaus (1928), který rovněž pochází z této obce. Nezbytnou součástí setkání je také položení kytice k památníku zaniklých obcí v Perštejně. Letos se k pomníku spolu s Cyrilem Hauptmannem vypravila dvojice žen z Bystřice.

Na letošní setkání přicestovali účastníci ze tří zemí a z 26 měst a obcí, kam všude je zavál čas. Organizátoři věří, že řada z nich přijede i příští rok. Další setkání se uskuteční v sobotu 13. dubna 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám