Hlavní obsah

Zámek Nelahozeves o víkendu opět ovládnou Hrnčířské slavnosti

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní, v pořadí již třinácté Hrnčířské a řemeslné slavnosti na zámku Nelahozeves se uskuteční v sobotu 18. a neděli 19. dubna, a to vždy od 9 do 17 hodin.

Foto: Martin Tlustý

Předchozí rok navštívilo Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves během celého víkendu přes 5200 návštěvníků.

Článek

Celodenní program je opět koncipován zejména pro děti a jejich rodiče. Na zámku i v předzámčí bude jako obvykle dlouhá řada malých stánků předních českých hrnčířů a výrobců drobné domácí keramiky, avšak nebudou chybět ani oblíbené ukázky tradičních řemesel. Na své si však rozhodně přijdou i milovníci dobrého jídla a pití. Letošní novinkou budou, k jistě velké potěše dětí, doposud chybějící živá zvířátka před zámkem.

Během víkendu budou probíhat oblíbené prohlídky zámeckých expozic nazvané Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů, kdy budou návštěvníci po expozicích putovat v doprovodu průvodců v dobových kostýmech.

V letošním programu pro děti třeba jen oblíbené Sváťovo dividlo z Litoměřic sehraje dětská pohádková představení o Broučkovi, Budulínkovi, Červené Karkulce i o Koblížkovi, Neposlušných kůzlátkách, jakož i o Třech malých prasátkách. Děti se rovněž mohou těšit na dobové hry v zámecké zahradě včetně strhujících ukázek letů cvičených dravých ptáků včetně sokolů.

Lobkowiczké vinné sklepy opět umožní bohatou ochutnávku výběrových vín ze svého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem. K dispozici však bude i lobkowiczké pivo.

Pro návštěvníky budou na zámeckém nádvoří dále k vidění a poslechu vyhlášený kejklíř Pupa, folklorní soubor Špalíček (na nádvoří) i cimbálovka Studánka v zámeckých sklepech, jakož i velký květinový trh a mnohé další atrakce.

V Rytířském sále zámku vedle roudnického Sváťova dividýlka ještě v sobotu dvakrát vystoupí převážně ženský pěvecký sbor Klenota (Klecanská nota) s repertoárem složeným z pestré směsi nejen českých, ale i zahraničních lidovek, chorálů, spirituálů, jakož i středověkých, renesančních a moderních jazzových skladeb. V neděli zde, a to opět dvakrát, vystoupí žáci Základní umělecké školy z Velvar.

Užitečné informace: O víkendu má prý být spíše polojasno, podle ČHMÚ budou teploty během dne pouze lehce přes 10°C. Nadjezd přes železniční trať v Nelahozevsi byl již plně obnoven, naproti tomu je silniční most v Kralupech zcela uzavřen. Pro sjezd z dálnice D-8 je vhodné tedy použít Exit 18 Nová Ves a poté pokračovat do Nelahozevsi po bývalé E-55, dnes silnici 608.

Podrobný časový program i aktuální plakát naleznete na stránkách zámku Nelahozeves.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám