Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká na masopust a karneval chutí

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Loučeň se začíná probouzet ze zimního spánku. Důkazem toho jsou masopustní prohlídky zámku s ochutnávkami tento a následující víkend, v sobotu 8. března obohacené Benátským karnevalem chutí, první slavností tohoto roku.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Povánoční období je v těchto dnech střídáno masopustem. To je doba, kdy se po zimním spánku probouzejí i první památky. Jednou z nich je i středočeský zámek Loučeň. Sází tu na to, že masopust je obdobím, kdy si obvykle přicházejí na své mlsné jazýčky. A tak tu prohlídky zámku obohacují o chuťové zážitky.

„V první polovině března mají napilno oblíbené ženské postavy ze zámku. Už tento víkend, v sobotu i v neděli 1. a 2. března, vždy ve čtyřech odpoledních prohlídkách, přivítá zámecké hosty Bílá paní. V zámecké kuchyni nechala vyrobit pusinky kornoutových tvarů, které připomínají její proslulý vysoký čepec,“ uvedla majitelka zámku Kateřina Šrámková, která se do kostýmu Bílé paní sama občas obléká.

Karneval v italském duchu i s císařem

Ještě živěji bude na zámku o následujícím víkendu 8. a 9. března. Tentokrát bude v roli hostitelky na nevšedních prohlídkách zámkem kněžna Marie, která bude návštěvníkům rozdávat pro změnu masopustní koblihy.

Sobota 8. března bude v porovnání s nedělí bohatší ještě o jeden zážitek, totiž o Benátský karneval s kněžnou Marií. Ta se v atmosféře této letité italské tradice dobře vyzná – vždyť vyrůstala na zámku Duino, v krajině mezi Terstem a Benátkami.

Stejně jako v předchozích letech bude dějištěm karnevalu zámecká oranžérie. „Poprvé bude mít ovšem Benátský karneval toho nejvýznamnějšího možného hosta – na pozvání kněžny Marie se na něj totiž chystá samotný císař,“ prozradila Kateřina Šrámková.

Dárek pro děti - vstup zdarma

Rodiny s dětmi jistě ocení, že nejen zámek, ale i labyrintárium na Loučeni jsou při výše jmenovaných akcích přístupné pro všechny děti zdarma, platí jen dospělí.

„Už nyní chystáme pestrý kalendář akcí na celý rok. Jako každoročně zlákají návštěvníky mezi prvními slavnostmi naše Velikonoce u Thurn-Taxisů, plánované na Bílou sobotu,“ dodala Kateřina Šrámková.  

Otevřeno je tento i příští týden díky jarním prázdninám i ve všedních dnech. Vstupné pro děti je od pátku 28. února až do 8. března zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám