Hlavní obsah

Zámek Holešov zve na víkend s řezbáři a ukázky nákladních tahačů v akci

Novinky, Dana Podhajská

Zámek Holešov připravil na nadcházející víkend 16. a 17. prosince dvě zajímavé akce. Řezbování studentů bystřické nábytkářské školy a ukázky RC modelů nákladních kamionů a tahačů v akci.

Foto: Dana Podhajská

Studenti bystřické nábytkářské školy budou o víkendu řezbovat na zámku v Holešově.

Článek

Ukázky řezbování s vánoční tematikou se bude konat přímo v expozici výstavy betlémů a baněk z celého světa celou sobotu a neděli od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Svou práci veřejnosti představí studenti oboru umělecký truhlář Střední nábytkářské školy v Bystřici pod Hostýnem.

Výstava se koná v sala terreně zámku. Ukázky jsou doprovodným programem výstavy a neovlivní ceny vstupného. Dospělý zaplatí za výstavu 60 Kč, děti 40 Kč a rodinné vstupné je 160 Kč.  

Na modely nákladních kamionů a tahačů v akci se lidé mohou přijít podívat na výstavu hobby modelů. Modeláři předvedou své stroje v neděli mezi 13. a 15. hodinou. I tato akce je součástí výstavy a nenavyšuje cenu vstupného. Za výstavu hobby modelů zaplatí dospělý 80 Kč, děti 40 Kč a rodina 170 Kč.

Výstava betlémů a baněk z celého světa představuje třiasedmdesát modelů z celého Česka a dvě stě kuriózních vánočních ozdob, které byly do Holešova zapůjčeny ze soukromé sbírky. Nejstarší betlém italského stylu se datuje mezi lety 1770 - 1780, zajímavé jsou také staré papírové modely ze záhlinického muzea, velké skříňové betlémy nebo betlémy uháčkované z příze a vystavěné ve skleněných kopulích.

Kolekce baněk je z českého pohledu raritní záležitostí, neboť poskytuje zcela netradiční pohled na baňky jako takové. K vidění jsou ozdoby ve tvaru tančící Marylin Monroe, kačera Donalda nebo automatu na Coca-Colu.

Výstava betlémů a baněk bude na zámku v Holešově otevřena až do 31. prosince s výjimkou vánočních svátků, a to vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Hobby modely představují průřez modelařinou od miniatur po obří, avšak dokonalé napodobeniny letounů, vojenských bombardérů, lodí, kamionů a aut. Už v prvním sále připoutá pozornost letadlo zavěšené za strop, které je na výstavě největší - křídla mají rozpětí sedm metrů.

V dalších sálech to jsou historické koráby, které jsou replikami skutečných historických lodí. Jejích konstruktéři vystihli modely do naprostých detailů. Pozorný divák si může všimnout, že v podpalubí mají dřevění námořníci i stolečky se smotanými mapami a lahví vína. 

Výstava bude otevřena až do 14. ledna s výjimkou vánočních svátku a to od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám