Hlavní obsah

Založením nové aleje oslavili státní svátek

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 28. října se sešla vcelku nesourodá skupina občanů a jejich přátel a státní svátek oslavili v Mikulově netradičním způsobem. Sázeli stromy a založili tak novou alej.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Téměř dvacet nadšenců přírody přišlo vyzbrojeno rýči a motykami se zakoupenými stromky na místo bývalého vojenského cvičiště, aby zde založili nejen alej, ale i novou tradici, kterou uctí toto významné datu v dějinách České republiky.

Pro zahájení výsadby byli oslovení zástupci umělců herec a básník Svatopluk Říčánek, hudebník David Koller, zástupci cizinců žijící v Mikulově rodina Kollar, knihovnice z Městské knihovny Mikulov a přátelé, kteří se k této aktivitě s nadšením připojili.

Hlavní organizátor, Igor Janás se zhostil svého úkolu s vervou. Informoval přítomné o lokalitě a záměru, podal instrukce o způsobu sázení stromů a jejich následné péči. K výsadbě si každý zvolil strom, který je mu citově blízký, takže zde účastníci zasadili jak lípy, tak ovocné stromy, aby v budoucnu potěšili i chuťové buňky.

Stromy v budoucí aleji budou označeny jménem rodiny, osoby nebo skupiny, vše bude zanesené do mapy, kterou zpracují pracovníci CHKO Pálava a lidé se tak budou moci kdykoliv podívat, jak se právě jejich stromu daří.

„Vzniklo zde místo pro téměř 150 stromů. Letos jsme si to vyzkoušeli a věřím, že tímto nultým ročník založíme tradici, která směřuje k vytvoření aleje v délce téměř kilometr,“ sdělil Igor Janás. Bylo vysazeno šest stromů, k zálivce se použilo přes 300 litrů vody a na závěr usmaženo a snědeno třicet langošů.

„Krásné počasí nám umožnilo strávit s dětmi úžasný den v přírodě, se zvířaty a správně naladěnými lidmi. Jsem ráda, že jsme se mohli připojit a podpořit dobrou věc,“ okomentovala akci jedna z účastnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám