Hlavní obsah

Zakrslí králíci jsou skvělými společníky i terapeuty

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monika Kuběnská z Drysic se chovu teddy králíků, teddy beránků a lvíčků věnuje od roku 2008. Se svými svěřenci navštěvuje nejen nejrůznější výstavy, kde tato poměrně neznámá plemena prezentuje, ale věnuje se s nimi i zooterapii.

Foto: Leona Roháčková

Teddy králík se vyznačuje medvídkovským vzhledem

Článek

Vyučená chovatelka drobných domácích a hospodářských zvířat má ke zvířatům vztah od dětství. K chovu minikrálíků se ve větší míře odhodlala v roce 2008 ze zcela prozaických důvodů.

"Naše dcerka začala mít toho roku problémy s řečí. Brouzdala jsem po internetu a našla odkaz na zakrslé teddíky, které v mnoha dětských diagnostických ústavech využívají k terapii. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jako léčitelé jsou úžasní. Dcerčiny problémy zmizely, zklidnila se a navíc se naučila zodpovědnosti, protože mi s nimi pomáhá," popsala počátek chovu usměvavá mladá žena. 

Zakrslý teddy byl vyšlechtěn v západní Evropě pravděpodobně ze spojení angora, zakrslý liščí a barevný zakrslý králík. První jedinci k nám byli dovezeni chovatelkou Janou Reichhartovou v roce 2005 z Německa, několik zvířat bylo importováno i z Nizozemska a Belgie. Úspěchy ve šlechtění teddíků zaznamenali i naši chovatelé.

Teddy je malé, dlouhosrsté plemeno, vážící v rozmezí 800 až 1700 gramů, které má svým vzhledem připomínat „teddyho“–  medvídka, který je velmi klidný, mazlivý a velice čistotný. "U nás se jedná o dosud neuznané plemeno, které se chová ve dvou variantách – krátkouchý (malá ouška nesená nahoru) a beránek (delší široké uši nesené dolů)," popsala chovatelka rozdíl mezi oběma plemeny.

Barevně jsou zakrslí králíci velmi rozmanití - zatímco teddíci mají srst velmi dlouhou, jemnou a rostoucí rovnoměrně po celém těle, včetně hlavy a uší, berani jsou krátkosrstí. Třetí variantou, kterou u Kuběnských rovněž naleznete, jsou zakrslí lvíčci. Ti mají pro změnu po celém těle krátkou srst, až na hřívu kolem hlavy.  

Pro zooterapii si zvířata Monika Kuběnská vybírá velmi pečlivě. "Na zvíře jsou kladeny velké nároky. Musí si zvyknout nejen na cizí prostředí, ale také na doteky cizích lidí. Funguje rovněž při rozvoji motoriky, děti ho mohou česat, hladit, zapínat mu postroj, krmit ho pamlsky a podobně. To všechno musí snést v klidu  a pohodě. Teddy může velmi dobře v zooterapii pracovat nejen se psem, ale v některých případech i místo psa - to když dítě má fobii či alergii na psy," uvedla chovatelka.

U Kuběnských mají králíci vlastní pokoj s patřičným bydlením. "Pokud chceme mít zakrslého králíčka coby společníka, je nutné, aby si od prvních dnů svého narození zvykal na doteky a manipulaci ze strany chovatele, dětí. Aby byl zvyklý na hluk, popřípadě i další domácí zvířata. Rovněž aby byl zvyklý užívat záchůdek. Zkrátka aby odcházel od chovatele dobře „socializován“," dodala Monika Kuběnská.

Pokud máte zájem o bližší informace o chovu minikrálíků, nebo chcete jen potěšit oko, udělejte si 30. září výlet do Stařechovic na Prostějovsku, kde se koná výstava teddy králíčků a teddy beránků. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám