Hlavní obsah

Základní umělecká škola Charlotty Masarykové nabízí žákům rodinné prostředí

Novinky, Veronika Michálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historie Základní umělecké školy Charlotty Masarykové se začala psát před padesáti lety. Tehdy začínala bez vlastního sídla, s necelou stovkou žáků a čtyřmi učiteli. Dnes se škola může pyšnit nejen třicítkou skvělých pedagogů, pětistovkou žáků či stálým sídlem, ale i výbornou pověstí.

Foto: ZUŠ Charlotty Masarykové

ZUŠ Charlotty Masarykové v Praze 6

Článek

Základní umělecká škola Charlotty Masarykové, tehdy jako Lidová škola umění v Praze 6, vznikla v roce 1960. 

V roce 1973 navštěvovala školu bezmála tři sta žáků. Byly otevřeny nové obory - hra na harfu a příčnou flétnu, přípravná hudební výuka tanečního oddělení. Smyčcové oddělení bylo rozšířeno o komorní a orchestrální hru.

V roce 1990 byla Lidová škola umění přejmenována na Základní uměleckou školu Charlotty Masarykové. V novém školním roce bylo otevřeno oddělení výuky moderní hudby s jazzovým zaměřením. 

V roce 2005 byl ředitelem jmenován MgA. Miloslav Klaus a právě pod jeho vedením nyní škola navazuje na vysokou prestiž, jež získala v minulých letech. 

Padesát let...

Padesáté narozeniny jsou zcela určitě důvodem k oslavám, ale ne jediným. Dalším argumentem je definitivní vyřešení otázky stálého sídla školy. Závěrečnou tečkou za dlouholetým úsilím bylo otevření nově zrekonstruovatelné budovy v Půlkruhové ulici na Praze 6. Slavnostního otevření se zúčastnili také Marie Kousalíková (náměstkyně primátora hl. města Prahy) a uznávaný český dirigent Libor Pešek, jehož manželka na škole vede taneční oddělení.

Stálé sídlo budovy školy, v Půlkruhové ulici na Praze 6, poskytuje svým žákům rodinné prostředí. Škola využila takřka všech prostor, jež jí budova nabízí. Jednotlivé učebny nejsou monotónně bílé, jak bývá běžným zvykem na základních školách, ale doslova hrají barvami.

Otevřením a správou nových prostor, ale nic nekončí. Ředitel školy nyní se skupinou odborníků pracuje na projektu zóny klidu, jež by se měla nacházet v přilehlé zahradě. Do budoucna by také rádi na škole otevřeli nový obor – výtvarný. 

Školní rok, ale nebude pouze o plnění nových úkolů. Ještě letos se bude konat koncert k padesátiletému výročí školy. Oslavit půlstoletí existence můžete i vy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám