Hlavní obsah

Základní škola ve Frýdlantu nad Ostravicí přivítá žáky v novém kabátě

Novinky, Metoděj Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní škola T. G. Masaryka ve Frýdlantu nad Ostravicí letos přivítá žáky v novém kabátě. Areál propojený s gymnáziem tvoří komplex sedmi budov a s celkovou kapacitou přes 1000 žáků a studentů je největším školským zařízením pro spádovou oblast 25 000 obyvatel regionu Frýdlantsko - Beskydy.

Foto: Metoděj Novák

Začátek nového školního roku ve Frýdlantu nad Ostravicí se blíží

Článek

Prázdniny končí. „Prvního září najede naše škola zase na plný provoz. Během léta se nám podařila zcela dokončit kompletní výměna všech oken, ze dvou třetin má škola nové zateplení a fasádu, na fasádě přibude grafika, poslední třetina prací bude hotova přesně podle smlouvy s dodavateli do konce měsíce října. Počítáme až s 30procentní úsporou energií,“ uvedl místostarosta Frýdlantu nad Ostravicí Ivo Hudeček  

Školní areál T. G. Masaryka ve Frýdlantu nad Ostravicí zahájil provoz v roce 1983. Až v roce 2009, po 26 letech, poprvé prošel první velkou rekonstrukcí, kdy se kompletně měnila elektroinstalace a zabezpečení, které byly v havarijním stavu. Spuštěn do provozu byl i nový počítačový systém. Průběžně probíhaly i menší úpravy v rámci modernizace výuky. Vzápětí dostaly novou podobu kuchyně s jídelnou a všechna sociální zařízení.

„V roce 2013 padlo konečné rozhodnutí o přidělení dotace ze Státního fondu životního prostředí, o kterou jsme jako Frýdlant nad Ostravicí usilovali a i při velkém převisu počtu žadatelů ji nakonec i úspěšně získali. Práce začaly poslední týden v květnu letošního roku. Na všech sedmi blocích školy jsme postupně osadili přes 1100 moderních okenních systémů, které nahradily stará nevyhovující a nebezpečná dřevěná okna. Zateplení a nová fasáda, to představuje plochu 6000 m2 a do budoucna až 30procentní úspory za energie. Celková investice letošní rekonstrukce školy je vyčíslena částkou 18 miliónů korun bez DPH, z toho 50 procent kryje přidělená dotace, druhou polovinu jsme uvolnili z rozpočtu města,“ vysvětlil Ivo Hudeček.          

Prvního září nastoupí do nového školního ročníku na ZŠ T. G. Masaryka ve Frýdlantu nad Ostravicí celkem 619 žáku, z toho 56 prvňáčků, a dohlížet nad nimi bude 40 pedagogů.

„Počet žáků v našem zařízení se v posledních letech stabilizoval. Dávno pryč jsou doby, kdy kantoři museli najednou zvládnout i 30 dětí, dnes je v každé třídě maximálně 24 žáků. Pro prvňáčky letos otevíráme tři třídy. Doufám, že se jim u nás bude líbit, “ informovala zástupkyně ředitele školy Iva Přasličáková.

Modernizace školy bude pokračovat. „Výchova a vzdělávání našich dětí je pro nás jednoznačnou prioritou. Chystáme dostavbu nové tělocvičny. Ta je ve fázi příprav pro zahájení výběrového řízení na nového dodavatele. Dostavba by měla začít už letos v prosinci,“ dodal místostarosta Ivo Hudeček.                

Související témata:

Výběr článků

Načítám