Hlavní obsah

Zájemci si vyzkoušeli, jak na tělo působí přetížení 3G

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před interaktivním muzeem U6 v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě si mohli v neděli 28. července zájemci vyzkoušet jaké má pocity pilot při přetížení 3G při běžném letu se stíhačkou.

Foto: Josef Zajíc

Hala U6 - " Malý svět techniky " v Dolní oblasti Vítkovice. 28.7.2013

Článek

Zájemci, kteří navštívili v neděli 28. července Dolní oblast Vítkovice v Ostravě a interaktivní historické muzeum U6 si mohli prohlédnout a vyzkoušet simulátor - gyroskop, na kterém dosahovali přetížení 3G.

Historická budova U6 neboli VI. Energetická ústředna je v provozu coby technické muzeum Malý svět techniky. Uvnitř je vše v atmosféře vědecko-fantastických knih Julese Verna, jehož datum narození (1828) je identické s rokem zrození Vítkovických závodů. Právě před budovou U6 byl pro zájemce připraven gyroskop-simulátor přetížení 3G.

Zájemci usedali do sedadla, na kterém si mohli připadat jako piloti stíhačky či kosmonauti při vzletu do vesmíru. Po uvedení gyroskopu do otáčivé funkce mohli dosahovat zmíněné přetížení 3G.

Simulátor je do pohybu uváděn lidskou silou a tak je zajištěno, že na přání zákazníka-pilota se okamžitě kolo zastaví. Stroj-simulátor je uváděn do pohybu silou otáčení v prvním kruhu, který je přenesen závěsy do posledního kruhu se sedačkou. Dosažené zatížení 3G znamená, že například pilot vážící 70 kg je při gravitačním zrychlení vtlačovaní do sedadla silou, která se rovná trojnásobku jeho váhy, tedy 210 kg.

Atrakci si v neděli 28. července vyzkoušelo 52 zájemců, kteří od pořadatelů obdrželi příslušný certifikát. Ti, kteří si gyroskop vyzkoušeli, byli velice s akcí spokojeni. Spolu s prohlídkou Malého světa techniky prožili pěkné nedělní odpoledne. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám