Hlavní obsah

Záhony trvalek zkrášlí frekventovaná místa v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanedbané travnaté plochy na frekventovaných místech a významných křižovatkách v Ostravě nahradily smíšené trvalkové záhony. Jedná se o sedmnáct lokalit v osmi městských obvodech.

Foto: Josef Zajíc

Nádražní ulice - květen 2019

Článek

Na celkové ploše téměř šesti tisíc metrů čtverečních nechalo město vysadit trvalky, traviny a cibuloviny. Objednané práce skončí první prosincový týden mulčováním záhonů.

„Takto vysázené plochy by měly být celoročně reprezentativní. V čase se budou měnit. Jedná se o trvalkové záhony s vyšším stupněm autoregulace a extenzivní údržbou. Vzorem pro tyto výsadby se stal úspěšně fungující německo-švýcarský model, vyvinutý na základě podrobného výzkumu trvalkové směsi s názvem Silbersommer - neboli Stříbrné léto," řekla náměstkyně primátora města Ostravy pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Smíšené trvalkové záhony město založilo v Moravské Ostravě a Přívozu, Slezské Ostravě, Mariánských Horách a Hulvákách, Ostravě-Jih, Vítkovicích, Ostravě-Porubě, Svinově a ve Staré Bělé na celkem 5 947,09 metrech čtverečních.

Trvalková směs rostlin o výšce od 10 do 50 centimetrů zaručí dostatečnou dopravní přehlednost a zároveň umožní vnímat kompozici jak z blízce projíždějících automobilů, tak ze vzdálenějších míst okolních chodníků. Na vybraných lokalitách výsadbu doplňují solitérní kameny a art prvky. Pro celkovou estetizaci nechalo město odstranit nefunkční a nevzhledná zábradlí a další rušivé objekty.

„Vytipovaných máme dalších zhruba 20 lokalit. Znovu se jedná o místa, která se špatně udržují. Úzké pásy trávy kolem cest, kruhové objezdy, středové pásy. V příštích měsících vyhodnotíme nejen aktuálně dokončenou výsadbu, ale zároveň budeme pracovat na zkrášlování dalších lokalit,” dodala Kateřina Šebestová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám