Hlavní obsah

Začíná mezinárodní festival FEDO. Nabídne přes třicet souborů ze sedmi zemí

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festivalové bienále dechových orchestrů a folklorních souborů nabídne ve Zlíně v termínu od 1. do 4. září přes tisícovku účinkujících. Dorazí hosté z Maďarska, Chorvatska, Lotyšska, Polska, Bulharska a Slovenska. Mimo Zlín zazní hudba také ve Vizovicích, Fryštáku a Luhačovicích.

Foto: Archiv Hudební sdružení Zlín

Průvod souborů festivalu půjde po třídě Tomáše Bati ve Zlíně v sobotu od 9 do 12:30 hodin.

Článek

Festival nabídne 32 souborů, mezi nimi studentský folklorní soubor lékařské fakulty z Bulharské Varny, dechový orchestr z polského Rostarzewa, z domácích nesmí chybět Kašava, či Bartošův soubor. Hudební a taneční soubory představující dechovou hudbu a folklor nově doplní i žákovské kapely jazzové, či rockové.

„Za vrcholy festivalu považuji vystoupení profesionálních vojenských souborů VUS Ondráš a Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Je to poprvé, kdy máme na festivalu profesionální zástupce reprezentující folklor i dechovou hudbu,“ uvedl za pořadatelské Hudební sdružení Zlín Ivan Šoukal.

K tradičním festivalovým zážitkům, jako je průvod účinkujících hlavní ulicí Zlína, monsterkoncert, či vystoupení pořádajícího Velkého dechového orchestru města Zlína, se přidávají i novinky.

„Poprvé bude součástí programu blok vystoupení skupin ze zlínských základních uměleckých škol. Budou mít samostatné pódium v parku za Zlínským klubem 204. Pro pestrost představí folklorní hudební skupiny i skupiny hrající moderní hudbu,“ přiblížil festivalovou nabídku Ivan Šoukal.

Letošní ročník FEDO připomene 100. výročí od úmrtí hudebního skladatele Julia Fučíka. Jeho skladby proto uslyšíte v podání všech účinkujících na sobotním monsterkoncertu ve Zlíně.

„Jsme nositeli odkazu Julia Fučíka a k letošnímu výročí přikládáme skladby známé i méně obvyklé, jako např. jeho maďarský pochod Kinizsi nebo koncertní valčík Zimní bouře,“ popsal repertoár Hudby Hradní stráže a Policie ČR pro koncert ve Zlíně její dirigent, Václav Blahunek.

Tradici festivalu FEDO založil před 36 lety hudební skladatel, dirigent a neúnavný organizátor hudebního života Jaroslav Bílý. Na jeho činnost navázaly osobnosti dechové a lidové hudby Zlínska, které ji pod hlavičkou Hudební sdružení Zlín úspěšně naplňují a přizpůsobují době. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám