Hlavní obsah

Záchranáři na Lipně cvičili záchranu z ledu, přiletěl i vrtulník

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 7. února na Lipně v Dolní Vltavici cvičili záchranáři z celé České republiky, Polska a Rakouska. Mezinárodního semináře se zúčastnilo velké množství hostů z řad odborné i laické veřejnosti a podělili se tak o své poznatky a zkušenosti se záchranou ze zamrzlé vodní plochy.

Foto: Archiv VZS ČČK Český Krumlov

Seminář v Dolní Vltavici

Článek

Seminář pořádala Místní skupina Vodní záchranné služby ČČK Český Krumlov ve spolupráci s Katedrou klinických a preklinických oborů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Velmi cenné informace

Dopolední teoretická část proběhla v přednáškovém sále Hotelu Relax v Dolní Vltavici. Hosté a přihlášení odborníci tak měli možnost získat cenné informace k dané problematice.

Za zmínku jistě stojí přednášky týkající se problematiky pohybu na ledové ploše, hypotermie v přednemocniční a nemocniční následné péči, zásazích pomocí vrtulníku, záchranářských psů, speciálních zařízení apod.

Nedílnou součástí byla také prezentace nových trendů v oblasti vybavení pro záchranu a také krátké pojednání o sportech provozovaných na ledové ploše, kam bezesporu patří nordic skating, ice-jachting a snowkiting.

Sešli se odborníci ze tří států

Odpolední část se nesla ve znamení praktických ukázek záchrany na ledové ploše přímo před Výcvikovým centrem Vodní záchranné služby. Principy sebezáchrany a záchrany demonstrovala široká škála hostů z řad odborné veřejnosti.

Mezi přihlášenými týmy nechyběli vodní záchranáři, policisté, hasiči, ale také kynologové a studenti zdravotnických oborů z celé ČR, Polska a Rakouska.

O ukázky nebyla nouze

Semináři letos přálo i počasí. Podmínky pro prezentaci záchrany z ledu byly ideální, účastníků se sešlo bezmála dvě stě. K vidění tak byly zásahy bez pomůcek, s improvizovanými pomůckami, specializovanými záchrannými prostředky i technikou.

Jak bylo organizátorem v začátku semináře přislíbeno, společnost HIKO připravila pro vyhodnocený nejlepší tým věcné ceny. Majiteli záchranných pomůcek se tak stali studenti Jihočeské univerzity, kteří prokázali neuvěřitelné nasazení a odhodlání při záchraně a vypravili se na led bez izolačních obleků, a také zástupci polského týmu hasičů.

Nevšední podívaná

Nejzajímavější podívanou letos pro hosty opět připravili českobudějovičtí záchranáři s vrtulníkem společnosti Alfahelicopter, jež je již tradičním partnerem této akce.

Velký potlesk také sklidili speciálně vycvičení psi jihočeské záchranné brigády kynologů. Pozornost vzbudila také speciální obojživelná technika, kterou přivezli představit polští záchranáři.

Garantováno odborníky

Akce byla podpořena Vodní záchrannou službou Horního Rakouska, Lipenskou vodní záchrannou službou, obcí Černá v Pošumaví, Jihočeským krajem, Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR, Sborem dobrovolných hasičů Hořice na Šumavě a Černou v Pošumaví. Byla pořádána za finanční podpory programu Ministerstva obrany ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám