Hlavní obsah

Začal výlov rybníka Bezruč u Jistebníku, potrvá do neděle

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 10. listopadu zahájila společnost Chov ryb Jistebník s.r.o. tradiční výlov největšího rybníka Bezruč. Výlov bude trvat až do neděle 12. listopadu.

Foto: Josef Zajíc

Jistebník 10.11.2017 Výlov rybníka Bezruč v Jistebníku. Rybník Bezruč má 75 ha.

Článek

V pátek byla silnice vedoucí z Jistebníku směr Košatka částečně zastavena, protože na její západní straně byl zahájen výlov největšího regionálního rybníku Bezruč.

Pro návštěvníky jsou připraveny stánky, kde se prodávají čerstvé ryby, ale také další pochutiny s výlovem spojené, sladkosti a nápoje. Lze si tam nakoupit i pěkné a zajímavé upomínkové předměty.

Společnost Chov ryb Jistebník s.r.o. je tradiční rybnikářská firma regionálního významu hospodařící na rybniční soustavě v Jistebníku a Polance nad Odrou.

„Rybník Bezruč je náš největší. Má výměru 75 hektarů. Myslím si, že výlov bude letos spíše podprůměrný. Předpokládám, že v pátek vylovíme okolo 600 metráků ryb. Dohromady až do neděle to bude zhruba 60 tun. Převážně chováme kapry. Další doplňkové chovy přestavuje štika, amur, tolstolobik, candát, sumec,” řekl jednatel společnost Antonín Madzia.

Podle rybářů je metodika výlovu taková, že po pátečním zahajovacím výlovu, kdy je ještě dostatek vody, večer natáhnou podložní síť a vypustí další vodu. Dá se přepokládat, že největší úlovky budou v sobotu 11. listopadu, kdy se očekává větší návštěvnost a větší prodej čerstvých ryb přímo z rybníka. V neděli rybáři počítají, že výlov bude trvat zhruba do 12 hodin.

Podle spolumajitele a druhého jednatele společnosti Jana Stehlíka celkově firma obhospodařuje 360 hektarů rybníků, což činí asi 48 rybníků různé velikosti. Přímo ve vlastnictví společnosti je 260 hektarů. Mezi vodní plochy patří také rybníky zvané komorové, které se na podzim neloví, protože právě do nich se vracejí ulovené malé a mladé ryby. Ty budou vyloveny na jaře a dány zpět do velkých rybníků, kde dorostou do výlovové váhy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám