Hlavní obsah

Zábřežský orchestr v říjnu vyráží do Číny

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dechový orchestr ze Zábřehu slaví velký úspěch. V říjnu zamíří na mezinárodní umělecký festival do Číny. Tam si ho vybrali jako jediného zástupce z České republiky kvůli úspěchům tohoto hudebního tělesa z minulých let. A jak to tak vypadá, o zážitky nebude nouze.

Foto: Petra Kucinová

Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh

Článek

Už v polovině října (14. – 23. 10. 2015) se muzikanti z Dechového orchestru ZUŠ Zábřeh vydají do nejlidnatějšího čínského města - do Šanghaje.

Umělecký festival SBIAF (Shanghai Baoshan International Art Festival) je součástí Šanghajského mezinárodního uměleckého festivalu s tradicí od roku 1995. Jde o festival rozmanitých barev, kultur a jazyků. Spolu se "zábřežáky" tam má namířeno na 10 zahraničních uskupení s více než 300 umělci.

Na cestě do Šanghaje, která je od Zábřehu vzdálená víc než 10 tisíc kilometrů, si navíc většina českých muzikantů prožije svou leteckou premiéru. A to rovnou na křídlech největšího letadla na světě A380.

Každý den muzikanty čeká nějaký ten koncert, poznávání místních zajímavostí, hudby i kultury. Na jeden den se stanou členy čínské rodiny, která je bude hostit ve svém příbytku.

Šanghaj si prohlédnou z vyhlídky jednoho z nejvyšších mrakodrapů města, budou se plavit na večerní plavbě městem, zhlédnou vyhlášenou šanghajskou akrobatickou show, ochutnají místní kuchyni - a to je jen zlomek toho, co pro ně čínští organizátoři připravili.

Rok velkých rozhodnutí

„Rok 2015 byl pro nás rokem velkého rozhodování. Souběžně se nám naskytla možnost reprezentovat Česko na několika zahraničních akcích. Nakonec se nám i vzhledem k nákladům jevilo jako nejlepší pozvání z Číny v polovině října," míní Radim Sršeň, který stojí za celým vyjednáváním s čínskou stranou.

Orchestr si do Číny připravuje skladby zahraničních, ale hlavně českých autorů. Úplně poprvé si také zkusí zahrát skladby čínských skladatelů, které zazní na společném koncertu. 

Nejnáročnější částí příprav je shánění finanční podpory, bez které by se celá akce neuskutečnila. Přestože pobyt platí pořadatelé festivalu, letenku a cestu do Číny si členové hradí sami. Spolu s dopravou všech menších i větších nástrojů to tvoří nemalou částku. Velký dík v tomto směru patří Olomouckému kraji, městu Zábřeh a ZUŠ Zábřeh, kteří reprezentaci tělesa v Číně podporují.

Výměna krojů

Přípravy nekončí jen u cvičení repertoáru a shánění financí. Orchestr pracuje na svém novém oblečení, propagačních materiálech i vyřizování záležitostí, které se k výjezdu tak velké skupiny vážou.

Muzikanti s sebou do Číny povezou také lidový kroj, jako odkaz naší kultury. Za něj na památku dostanou kroj čínský, na znamení česko-čínského partnerství.

Zábřežský dechový orchestr byl založen v roce 1997. Jeho dnešní podobu tvoří bezmála 80 hráčů, kteří si poradí jak s českou národní muzikou, tak populárními nebo filmovými skladbami světových autorů. Právě s nimi pravidelně vyhrávají přední místa národních soutěží dechových hudeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám