Hlavní obsah

Zábřežský orchestr se vydal přes půl světa na festival do Šanghaje

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 13. října zahájil Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh svou téměř 11 tisíc kilometrů dlouhou cestu do čínské megapole Šanghaje. Celé putování do nejlidnatějšího města Číny trvalo přes 30 hodin, během kterých muzikanti přeletěli půlku světa.

Foto: Petra Kucinová

DO ZUŠ Zábřeh na festivale v Šanghaji

Článek

Více než na časový posun si hráči po příletu musí zvykat na tradiční čínskou kuchyni a odlišnou asijskou kulturu. Naučit se jíst hůlkami a nezranit sebe a nejbližší okolí je jednou z výzev, kterým mládežnický orchestr čelí.

Ještě před oficiálním zahájením festivalu navštívil orchestr místní střední školu, kde proběhla družba s tamními žáky. Studenti předvedli národní tance a hru na čínské nástroje. Na oplátku zábřežský orchestr zahrál půl hodinový koncert, po němž si hráči se studenty vyměnili dárečky.

„Já jsem třeba dvěma mladým děvčatům z Česka dovezl hlavolamy ježek v kleci," řekl Martin Střecha, křídlovák zábřežského orchestru. „Za mě jsem předala puzzle s motivem našeho Krtečka,“ dodala Simona Kubíčková ze sekce klarinetů.

Na večerním slavnostním banketu účastníci z více než deseti zemí světa spolu s organizátory a starostou Šanghaje pozvednutím číše zahájili devátý ročník Shanghai Baoshan International Art Festivalu. Orchestr zde potkal mimo jiné své nejbližší sousedy ze Slovenska.

Za prvních pár dní, které DO ZUŠ Zábřeh zatím v Šanghaji strávil, prožil nespočet zážitků. A další ho zajisté ještě čekají.  

Umělecký festival SBIAF (Shanghai Baoshan International Art Festival) je součástí Šanghajského mezinárodního uměleckého festivalu s tradicí od roku 1995. Jde o festival rozmanitých barev, kultur a jazyků. Spolu s orchestrem ze Zábřehu na festivalu v průběhu října vystoupí více než 300 umělců z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám