Hlavní obsah

Zábřežský orchestr na festivalu v Šanghaji

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putování zábřežského orchestru po Šanghaji v rámci mezinárodního uměleckého festivalu SBIAF pokračuje. Jaké byly další tři dny orchestru v Číně?

Foto: Petra Kucinová

Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh v Šanghaji

Článek

Po vystoupení na první škole následovaly návštěvy dvou základních škol, kde se orchestr setkal s vřelým přijetím a výbornou atmosférou. Na pódiu se se „Zábřežáky“ vystřídali také čínští umělci, mezi které patřil například šanghajský orchestr místní základní školy.

„S vedoucím čínského orchestru jsme předběžně rozjednali nabídku jejich účasti na našem festivalu dechových hudeb Hudba bez Hranic, který organizujeme,“ říká pozounista Radim Sršeň.

V sobotu odpoledne mohli obyvatelé Šanghaje vidět procházet ulicemi slavnostní průvod, kde každá účastnická země festivalu ukázala to nejlepší ze svého repertoáru.

„S orchestrem jsme vsadili na tradiční české skladby a pochody, specialitou byla čínská populární skladba River, která sklidila u Číňanů obrovský úspěch,“ uvedl kapelník orchestru Lubomír Vepřek. Trasu průvodu lemovaly statisíce jásajících fanoušků, kteří na muzikanty mávali českými vlaječkami a nadšeně tleskali. Záznam  nahrávalo několik čínských televizí.

V neděli večer byl naplněn celý sál šanghajského divadla, při jednom z nejvýznamnějších koncertů v rámci festivalu. Publikum, organizátoři a další významní hosté spojení s festivalem hlasitě aplaudovali a orchestr ze Zábřehu odměnili ovacemi ve stoje.

Jak si muzikanti perou?

Program šanghajského festivalu je velice náročný a ve zdejších klimatických podmínkách muzikanti propotili nejednu košili a tričko. Jelikož zásobárna „orchestrálního oblečení“ rychle docházela, bylo nutné jej už po pár dnech přeprat.

Někteří hoši praní svěřili rukám šikovných děvčat. Jiní se tohoto úkolu zhostil po svém: „Můj spolubydlící Zdeněk Minář si po příchodu do hotelu jenom vyzul boty, v oblečení vlezl do sprchy, namydlil se a začal prát,“ řekl trumpeťák orchestru Petr Sojka.

Poznávání zajímavostí Šanghaje

Mimo povinnosti se orchestr po prvních třech dnech konečně dočkal také plánovaného poznávání Šanghaje. V pátek hudebníci navštívili muzeum historie asijského umění na People Square. Večer se plavili po řece Huangpu, odkud obdivovali překrásně nasvícené mrakodrapy.

K dalším nevšedním zážitkům patřil výjezd do 88. patra jednoho z nejvyšších šanghajských mrakodrapů Jing Mao nebo návštěva výrobny hedvábí – typického produktu pro Čínu.

Napadení hadem

I nás však potkala jedna nepříjemnost – setkání s dvoumetrovým hadem. Tato situace se vryla do paměti zejména našemu zdravotníkovi Pavlu Kolářovi. Při úklidu odpadků před hotelem narazil na plazícího se hada.

Po chvíli prohlížení a focení se přiblížil příliš blízko, za což mu had uštědřil lekci ve formě kousnutí. Nemusíte se ale děsit! Ukázalo se, že jde o neškodného plaza, který pravděpodobně někomu utekl z kuchyně a jde o raritu.

Umělecký festival SBIAF (Shanghai Baoshan International Art Festival) je součástí Šanghajského mezinárodního uměleckého festivalu s tradicí od roku 1995. Spolu s orchestrem ze Zábřehu na festivalu v průběhu října vystoupí více než 300 umělců z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám