Hlavní obsah

Za změnami klimatu stojí také zvířata, upozorní pražský průvod

Novinky, Tereza Vandrovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 20. června zamíří do Prahy více než tisícovka veganů, vegetariánů i reduktariánů na sedmý ročník street party Veggie Parade, která má letos jako hlavní téma ekologii.

Foto: Veggie Parade

Pořadatelé letos očekávají přes tisícovku účastníků

Článek

Kromě tradiční oslavy etického vztahu ke zvířatům tak chtějí pořadatelé upozornit na dopady živočišné výroby na životní prostředí. Chovy hospodářských zvířat totiž mají podle odhadů IPCC na svědomí téměř 15 procent globálních změn klimatu, což je více než celosvětová doprava (včetně lodí a letadel). Jiné analýzy dokonce mluví i o desítkách procent.

„Mnoho lidí netuší, že pouhou úpravou jídelníčku mohou dosáhnout výraznější změny než třeba ekologicky šetrným cestováním nebo preferencí lokálních surovin. I hospodářská zvířata v Česku jsou totiž krmena sójou a dalšími plodinami z Jižní Ameriky, kde dochází k nevratným škodám. Nelze zapomínat ani na emise skleníkových plynů a spotřebu vody,“ zdůvodnila volbu letošního tématu mluvčí akce Tereza Vandrovcová.

Z rozsáhlé studie provedené loni na Oxfordu týmem profesora Scarborougha přitom vyplývá, že už jen omezením konzumace masa na polovinu člověk sníží svou potravinovou uhlíkovou stopu o třetinu a ušetří tak téměř tunu CO2 za rok. Když se stejný člověk stane veganem, jeho potravinová uhlíková stopa se scvrkne dokonce o celých 60 procent.

„Výběr potravin je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak snížit svoji uhlíkovou stopu. Letos proto chceme i kvůli chystanému klimatickému summitu v Paříži upozornit na neprávem opomíjený ekologický dopad našeho jídelníčku,“ dodala Vandrovcová.

Bohatý program v zakončení

Plánovaný karneval zamíří z Václavského náměstí do Stromovky, kde budou připraveny veganské hody (včetně točené zmrzliny z rýžového mléka), informační stánky, koncert slovenských rapperů Presenta a Suverena a tematické přednášky.

Ekologické dopady spotřebitelství přiblíží Jan Rovenský z Greenpeace, který je sám veganem už od roku 1992. Další dlouholetý vegan, sportovec a novinář Pavel Houdek zase představí publiku své tipy, jak na rostlinnou stravu s co nejmenším rozpočtem.

Detailní program, manifest průvodu, plakát ke stažení, ale i fotky a videa z minulých let najdete na webových stránkách Veggie-Parade.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám