Hlavní obsah

Za vyšetřením kůže se zájemci tentokrát vydají do mobilních ambulancí

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 13. května se v ostravském Avion Shopping Parku otevřou mobilní vyšetřovací ambulance a každý návštěvník si zde v rámci akce Stan proti melanomu bude moci nechat preventivně zkontrolovat kůži. Potřebná vyšetření i edukaci budou provádět specialisté z Kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

V loňském roce využilo tuto možnost 684 lidí. K dalšímu detailnímu vyšetření doporučili odborníci z FNO 14 pacientů s podezřením na basocelulární karcinom, 6 s podezřením na melanom a zachytili i 14 lidí s atypickými (dysplastickými) znaménky, která jsou riziková. Ti všichni byli pozváni na další vyšetření do nemocnice.

„Toto onemocnění je především hrou o čas. Čím dříve ho lékař zachytí a začne s léčbou, tím vyšší jsou šance na uzdravení,“ zdůraznil Tomáš Oborný, tiskový mluvčí FNO a zároveň jeden z hlavních organizátorů Stanu proti melanomu.

„Melanom day pořádáme v našem obchodním centru ve spolupráci s fakultní nemocnicí již potřetí," doplnila Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě. „Věříme, že se nám společnými silami podaří oslovit co nejvíce lidí, kteří by možná do běžné ambulance ani nepřišli, případně by dorazili zcela jistě později, což je v případě těchto nemocí vždy nebezpečné. Už v předchozích ročnících předčil zájem veřejnosti naše očekávání, doufáme tedy, že se stejným ohlasem se stan proti melanomu setká i letos.“

Stan zájemci naleznou u informačního stánku v blízkosti hypermarketu Albert od 10 do 18 hodin. A co by je mělo přivést do těchto mobilních ambulancí? Světlá kůže, mnoho pih, větší množstvím mateřských znamének, kožní nádor v rodině, spálení v dětství nebo nově vzniklé nebo měnící se pigmentové znaménko. Neváhejte a přijďte se poradit s lékaři do ostravského Avionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám