Hlavní obsah

Za sedm chovných kusů srnčího hrozí pytlákům vězení

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prokazování pytláctví je pro policisty oříškem. V minulých dnech se jim ale podařilo v Boleradicích na Hustopečsku zadržet dva mladíky, kterým prokázali hned sedm upytlačených kusů srnčí zvěře. Za lup v hodnotě sta tisíc jim hrozí až dva roky za katrem. Podle policie byl jeden z pytláků myslivec.

Foto: PČR Břeclav
Článek

"Hlídka vykonávala noční službu nedaleko Boleradic a povšimla si vozidla přijíždějícího po zkratce od Horních Bojanovic. Řidič osobního vozu Škoda Felicie zaregistroval policejní auto a začal ujíždět. Policisté se okamžitě vydali za ním. Při honičce řidič škodovky zpanikařil, zastavil a i s parťákem se dali na útěk. Rozběhli se z mírného svahu do potoka, který se snažili přebrodit. Policistům se muže podařilo dopadnout," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ve vozidle dvaatřicetiletého pytláka a jeho o šest let mladšího komplice policisté našli tři kusy upytlačené srnčí zvěře. Muži se na výpravu za lupem patřičně vybavili loveckými noži a reflektorem, kterým zvěř před odstřelem oslnili. Policisté k jejich smůle našli i kulovnici s tlumičem, kterou pytláci v průběhu honičky vyhodili z auta.

Oba putovali do policejní cely a policisté u nich provedli domovní prohlídky, při kterých našli další ostatky a maso z upytlačené zvěře. "Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil trestní stíhání a oba dva obvinil ze spáchání přečinu pytláctví, kterého se společně dopustili nejméně v osmi případech. Obvinil je z neoprávněného ulovení sedmi kusů srnčí zvěře o celkové hmotnosti přes 70 kilogramů. Tímto jednáním způsobili myslivecké společnosti škodu na chovných kusech přes sto tisíc korun," dodala mluvčí.

Podle policistů byl jeden z pytláků myslivec, nepostupoval ale v souladu se zákonem o myslivosti. Za uvedené protiprávní jednání jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám