Hlavní obsah

Za minulostí Sýkorovy vily v Ostravě-Zábřehu

Novinky, Tomáš Majliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejhezčích dochovaných staveb starého Zábřehu je takzvaná Sýkorova vila. Přestože původně vila sloužila nájemnímu bydlení, brzy po výstavbě změnila svůj účel a během minulého století byly její prostory využívány pro potřeby obecního sirotčince, chudobince a studentského internátu.

Foto: soukromý archiv autora

Sýkorova vila před 2. světovou válkou

Článek

V roce 1903 byla na okraji Zábřehu na ulici Dolní slavnostně otevřena česká měšťanská škola. Byla to vůbec první měšťanská škola, nacházející se na území obcí, které dnes tvoří obvod Ostrava-Jih. Jedním z učitelů, kteří na nové škole začali vyučovat, byl schopný a zároveň podnikavý Adolf Sýkora.

Nedlouho po svém nástupu si vyhlédl a zakoupil stavební parcelu v těsné blízkosti školní budovy, na níž vystavěl patrovou vilu s byty, které pronajímal svým kolegům z učitelského sboru. Již na konci 1. světové války se ale Adolf Sýkora rozhodl vilu prodat, protože mu bylo nabídnuto lákavé místo ředitele měšťanské školy v Klimkovicích.

Zájem o koupi budovy projevila obec Zábřeh. Do svého držení vilu získala v roce 1917 a ještě téhož roku ji adaptovala pro účely obecního sirotčince, který zde fungoval až do roku 1924, kdy byly děti přesunuty do sirotčince ve Vítkovicích, a vila začala sloužit účelům obecního chudobince.

Po 2. světové válce byla budova přeměněna ve studentský internát, který až do roku 1958 sloužil studentům Vysoké školy báňské. Následně byla vila předána Střední zemědělské škole, jejíž žáci zde získali možnost ubytování. Nejvýraznější přeměnou však budova prošla až v roce 1977, kdy k ní byla poměrně necitlivě připojena přístavba se školní kuchyní, jídelnou a ubytovacími prostorami. V této podobě slouží studentům Střední zemědělské školy až do dnešních dnů.

Historii vily a její vývoj v průběhu století dokládá série prolínacích fotografií, které připravil městský obvod Ostrava-Jih. Vydejte se také na cestu za historií této stavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám