Hlavní obsah

Za korálovými zahradami i mořskými želvami nemusíte cestovat přes půl planety

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Mizející krásy podmořského světa obdivuje mnoho z nás, ať již u obrazovky sledováním dokumentů, tak na vlastní oči při cestách za potápěním a šnorchlováním. Časově letecky celoročně snadno dostupné a finančně nenáročné je nám nejbližší poznávání Rudého moře, jehož vody jsou plné úchvatného života.

Foto: Petr Hejna

Kareta v Brayka Bay

Článek

Zprávy o prognózách perspektivy uchování Velké útesové bariéry, mohutného, 2 000 kilometrů dlouhého pásu korálových útesů, jsou tristní. Nejen bezohledná lidská činnost, jejímž produktem je znečišťování a okyselování mořského ekosystému, ale i důsledek opět lidmi zapříčiněného „přirozeného“ zamořování ovzduší skleníkovými plyny, způsobujícími pro útesy likvidující oteplování oceánů, se podílí na v posledních letech výrazném úhynů korálů. Ovšem není třeba vydat se za mizejícím světem do Oceánie, stačí 4,5 hodiny letu do Egypta.

Kdo již měl možnost nahlédnout pod hladinu moře v Egyptě, ví, co nádhery je možno každodenně sledovat. Útesy jsou plné hejn drobných bradáčů, na mělčině pod nimi se ukrývají výrazně zbarvené trnuchy, žije zde nespočet druhů kaniců, klipek, ostenců, pomců, vrubozobců a dalších ryb i jiných mořských živočichů. Každého zaujmou v sasankách přebývající klauni, nebo vznášející se perutýni - na které nebezpečné druhy zde můžete narazit a čeho se vyvarovat pojednává tento článek.

Mezi největší zážitky patří setkání s mořskou želvou, delfíny a dugongem. Jmenované je největší šance spatřit právě v okolí Marsa Alam (Hurghada za léta intenzivního turismu toho příliš nenabízí) - karety bývají často na denním pořádku, delfíni putují mořem a občas zaplavou do zátoky k hotelu, nebo se za nimi pořádají výlety, stejně jako za „mořskou krávou“ dugongem, držícím se ve „své“ zátoce.

VIDEO: Dugong

Při volbě lokality v této často větrné oblasti jsou dvě možnosti - hotel s molem, vedoucím někdy i přes 200 metrů ke vstupu na hranu útesu, nebo hotel v zátoce s pozvolným vstupem do moře.

První varianta je pro zkušenější, zaručuje celodenně nezkalenou vodu, nicméně zde hrozí velké riziko uzavření mola pro silný vítr a vlny, a zbytek dovolené u bazénu není zas to pravé. Oproti tomu zátoka větrem není ohrožena, pozvolný vstup je vhodný i pro neplavce, a ke útesu se musí pár desítek metrů uplavat. Písčité dno však se během dne víří a voda, zejména poblíž kraje, kalí, takže ideální je šnorchlovat ráno a dopoledne, kdo se nebojí zaplavat si v případě klidného moře kolem útesu, ten není zmlhovatěním  vody u břehu omezen.

Ideální kombinaci však poskytuje například zátoka Brayka Bay - krom pozvolného vstupu je zde od loňského roku na pravé straně i molo, z kterého je vstup rovnou nad korálové zahrady. Tato oblíbená zátoka tedy slouží jak milovníkům šnorchlování a potápění (nechybí zde samozřejmě diving centrum), ale na své si tu přijdou i děti, neplavci a bázlivci.

Následující malý výběr z podmořských záběrů ze zátoky Brayka Bay nastíní pestrost života a zážitků - od plavání s želvou přes barvy korálů po bodloky, trnuchy, krokodýlí nebo bizarní Picasso ryby a další obyvatele snadno pozorovatelné v Rudém moři.  

Pochopitelně odtud můžete podniknout výlet za starověkými památkami, jako je například komplex chrámu Karnak v Luxoru, nebo na druhé straně Nilu ležící zádušní chrám královny Hatšepsut a Údolí králů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám