Hlavní obsah

Z pekla v nahrávacím studiu

Novinky, Jana Švecová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé CD nadějné hip-hopové skupiny Descontrol je na světě. Jmenuje se Ex inferno a bylo opět pod vedením Jiřího Čonky vytvořeno mladými Romy ze Salesiánského střediska v Teplicích. Autoři se prostřednictvím textů snaží o pozitivní proměnu společnosti, ve které žijí.

Foto: Jana Švecová

Skupina Descontrol, foto archiv SSŠT

Článek

„Není to rap, je to poslání přinést trochu světla na místa, která jsou ve stínu,“ zpívá Čonka v písni Woo Doo.

V tomto poslání se CD odlišuje od mnoha jiných hip-hopových skladeb. I texty dalších čtrnácti písní naznačují snahu autorů předat důležité životní hodnoty dalším mladým lidem. V písni Musíš dřít motivují k cílevědomosti, o potřebě nesoudit a neřešit zlo násilím zpívají např. v písni Přestaň soudit. Descontrol ke třem písním vytvořil také videoklipy, další se chystají.

„Práce na textech a vůbec celém CD byla náročná, ale hodně zajímavá,“ líčí se zaujetím frontman skupiny a dlouholetý pedagog salesiánského střediska, Jiří Čonka.

Sám si prošel obdobím, kdy se toulal po ulicích, odmítal chodit do školy a o něco se snažit. Ví dobře, o čem zpívá. „A mám fakt radost, že naše práce už inspiruje další mladé lidi,“ potěšeně pokračuje Čonka, „od té doby, co jsme vydali první CD, ke mně začalo chodit do hudebny mnohem více dětí.“ I díky němu se tyto děti učí, že je možné dosáhnout svých snů. Je jen třeba nebát se jít přes překážky.

Album obsahuje 15 skladeb. Podíleli se na nich všichni současní členové skupiny Descontrol – kromě Jiřího Čonky ještě Patrik Doležal a Miroslav Čonka. Jako hostující členové v něm dále vystupují Štefan Mata, bývalý člen skupiny, a Jakub Fedák, mladý nadějný teplický hip-hoper.  Všechny skladby byly nahrány v Salesiánském středisku Štěpána Trochty, o master se postaral Ondřej Žatkuliak.

Album je možné zakoupit na stránkách firmy Supraphon (http://www.supraphonline.cz/album/60565-ex-inferno) buď celé za 69 Kč nebo po jednotlivých písních za 15 Kč. Kapela má své stránky i na sociální síti facebook.

CD vzniklo díky dlouholeté podpoře Salesiánského střediska Štěpána Trochty v Teplicích. Již od roku 1999 se snaží o podporu výchovy dětí a mladých lidí z rizikového prostředí. Nabízí volnočasové a nízkoprahové kluby pro mládež a pomáhá rodinám dětí se zvládáním základních životních potřeb. V roce 2013 bylo středisko oceněno cenou Gypsy spirit za dlouholetý přínos pro zlepšování životních podmínek a začleňování Romů v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám