Hlavní obsah

Z Ostravy-Hrabové cyklostezkou až na hrad

Novinky, Josef Zajíc

Před několika týdny byla otevřena poslední část cyklostezky na pravém břehu řeky Ostravice, která tak nabídla možnost klidné, poučné, celkem nenáročné jízdy z obce Ostravice přes Frýdlant nad Ostravicí, Frýdek-Místek až do centra Ostravy a dále k soutoku s řekou Odrou.

Foto: Josef Zajíc

Z Hrabové cyklostezkou na hrad. 12.10.2014. Nově rekontruovaná lávka pro pěší a cyklisty v Hrabové.

Článek

Část cyklostezky v Ostravě-Hrabové začíná přejezdem přes nově zrekonstruovanou lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Ostravici. Vede po pravém břehu řeky. Cesta kopíruje tok řeky a umožňuje zastavení u řeky a další rekreační činnost.

V této části cyklostezky projede cyklista pod jedenácti silničními a železničními mosty, které spojují Ostravu s Havířovem. Po 2,2 km se podjíždí most Rudné ulice. Zastavit se a odpočinout je možné u tří jezů, které zadržují hladinu řeky. Pod jezy tvoří řeka velmi pěknou scenérii.  

Po zhruba 5,5 km cyklostezka u soutoku řeky Lučiny a Ostravice zatáčí doprava a vede až k ulici V podzámčí, kde je třeba zatočit vlevo na chodník, sesednout z kola, přejít přes koleje tramvají, po mostě přes řeku Lučinu. Za tímto mostem po levé straně pokračuje cyklostezka okolo zadního traktu hradu až k hlavnímu vstupu na hrad.

Ve výstavbě je také nová lávka přes řeku Lučinu pro pěší a pokračování cyklostezky k hradu. Tím se cesta zkrátí asi o 600 m a nevjíždí se na běžnou komunikaci.

Na lávku navazuje nová zastávka tramvají č. 4 (Martinov - Výstaviště - Nová huť, jižní brána) a č. 14 (Hlučínská - Výstaviště - Nová huť, jižní brána). Obě tyto stavby, jež jsou financovány a stavebně zajištěny statutárním městem Ostrava, zpříjemní cestování za zábavou a kulturou na Slezskoostravském hradě.

Vzdálenost od lávky v Hrabové až k Slezskoostravskému hradu je 6,5 km příjemné jízdy s pohledem na vysoké pece a areál Dolní oblasti Vítkovic. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám