Hlavní obsah

Z Fichtelbergu, saského Olympu, přes zdevastovaný Klínovec na Boží Dar

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Všechny tři jmenované lokality mají svůj rekord. Fichtelberg je nejvyšší horou Saska, Klínovec nejvýše položeným parkovištěm u nás a Boží Dar je přece boží. Nese status nejvýše položeného města ve střední Evropě. Na Fichtelberg (1213 m) vede nejstarší lanová dráha Německu, je kabinková.

Foto: Vratislav Konečný

Boží Dar, nejvýše položené město u nás, tady sezona nekončí nikdy

Článek

Říkají mu saský Olymp

Uvidíte ji v provozu vedle moderní sedačkové, obě vedou do Oberwiesenthalu. Do provozu ji uvedli v prosinci 1924, první kabinky byly předělány z tramvají. Posléze je zmodernizovali, v letech 1947 - 1956 lanovka nejezdila. První stavba na vrcholu vznikla v roce 1899, v roce 1910 postavili hotel, který vyhořel roku 1963.

Chata s vyhlídkou byla výsledkem konkurenčních bojů o přitažení návštěvníků s českým Klínovcem. Nakonec tu vznikla v roce 1967 architektonická podivnost, vypadala jako socialistický obchoďák s šílenou věží připomínající obří sušák hasičských hadic. Provoz byl nesmírně náročný, v roce 1992 došlo ke stržení věže, zbytek byl zakomponován do nynější podoby, změnil se i hotel.

Předtím došlo k jeho vytunelování, kdy švábský podnikatel, který si stavbu pronajal za symbolickou marku, z místa během roku odvezl vše, co se dalo. I Němci mají privatizační  zkušenosti. Mezi Fichtelbergem a Klínovcem se ještě nedávno plánovala stavba lanovky.

Zbyla jen replika rozhledny

Dominanta Klínovce (1244 m), jíž byl hotel s rozhlednou, je zabita obří, 56 metrů vysokou, telekomunikační věží. Objekty na Klínovci vznikaly od roku 1884 do 1927. S prvním datem se pojí otevření rozhledny, k té postupně přibývaly další objekty. Architektonicky tu vznikl solidní areál, sladěný s krajinou. To změnila stavba věže v 50. letech minulého století.

Po válce byla oblast Jáchymovska nepřístupná, hotel vlastnila armáda. V dalším období se stal veřejně přístupným rekreačním zařízením. Koncem století začal chátrat, areál několikrát změnil vlastníka, z hotelu se stala strašidlárna, rozhledna musela být kvůli havarijnímu stavu uzavřena.

Současná je replikou, kdy se stavělo podle původních plánů. Provozuje ji město Boží Dar. S hotelem byly dalekosáhlé plány, ale s obrovskými náklady. Klínovec provozuje několik sjezdovek s moderními lanovkami, vzhledem ke své poloze je nejvyšším parkovištěm u nás.

Stříbro je dar boží

Původně se ves jmenovala Vintířov a patřila Sasku. Název Boží Dar dostala  po návštěvě saského kurfiřta Johanna Friedricha u horníků v roce 1546. Když mu předali křeslo potažené plyšem a pobité stříbrnými hřeby, konstatoval: „Tento vzácný kov, to je váš, chléb, to je dar Boží.“

V roce 1547 obec připojili k Česku. Ruda posléze zmizela, obyvatelé se přeorientovali na rukodělnou výrobu. Po 2. světové válce obyvatelé odešli do západního Německa. Krušné hory na dlouhou dobu osiřely.

Kostel svaté Anny stojí namístě bývalého chudobince, v hotelu Zelený dům, kdysi prostém hostinci, nocoval protestantský reformátor Martin Luther.

Nynější letovisko a zimovisko získalo v posledních desetiletích na popularitě, je hojně navštěvováno.

V muzeu a zároveň infocentru se nachází vyhledávaná Ježíškova pošta, děti z celého světa sem posílají svá přání.

Reklama

Výběr článků

Načítám