Hlavní obsah

XIX. sraz cestovatelů a HOROBÁL ve Frenštátě pod Radhoštěm

Novinky, Josef Zajíc

XIX.sraz cestovatelů a HOROBÁL uspořádala CK OUTDOOR TRAVEL s.r.o. od pátku do soboty 17. -18. února ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dům kultury se stal svědkem zajímavých besed, přednášek, komentovaných filmů a také plesu. Sál byl plný. Lístky prodané.

Foto: Josef Zajíc

Jiří Kráčalík, hlavní organizátor XIX. srazu cestovatelů a HOROBÁLU.

Článek

Hlavním organizátorem a duší devatenáctileté historie srazů je Jiří Kráčalík, známý cestovatel a podnikatel. Spolu se svými spolupracovníky z CK OUTDOOR TRAVEL s.r.o. připravil setkání cestovatelů z celé republiky a okolí od Šumavy k Tatrám. V pátek 17. 2. a v sobotu 18. 2. probíhaly přednášky a prezentace jednotlivých cestovatelů. Byly promítány filmy s outdoorovou tématikou z Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 2011.

S Jiřím Kráčalíkem kromě jeho ženy spolupracují i jeho děti. Markéta Kráčalíková měla přednášku na téma Kyrgysztán - treking, hory a příroda. Syn Martin Kráčalík je mimo jiné hlavním pořadatelem známého náročného mezinárodního sportovního podniku Adrenalin Cup, který tradičně pořádá v Ostravici v lůně Beskyd.

Jako čestný host na srazu vystupoval Václav Sůra. Cestovatel, který již v roce 1989 podnikl několik cest napříč Skandinávií. Pak přišla jeho první polární výprava. Třikrát stanul na Severním pólu. "Byl jsem čtvrtým českým občanem, který tuto cestu při třetí české výpravě zdolal," řekl Sůra.

V roce 2010 podnikl svoji zatím nejnáročnější výpravu. Byla to první česká expedice, která přešla zamrzlý Bajkal.

"Zvolili jsme si to nejnáročnější, co nás mohlo oba čekat. Každý z nás táhl dvojsaně plně naložené i informační technikou, takže jsme mohli každý den podávat zprávy do světa. Zájemci o naší výpravu byli okamžitě informováni. Trasu 700 km jsme absolvovali za 24 dnů a šest hodin. V průměru jsme ušli 28,5 km za den. Jeden den se nám podařilo urazit 37,5 km. Náklad na počátku cesty vážil 108 kg. Na konci 50 kg. Mimo jiné jsme  spotřebovali 45 litrů benzínu na vaření," sdělil ve zkratce Václav Sůra.

Na otázku, které výpravy byly náročnější a kde byla největší zima odpověděl: "Jednoznačně byl nejnáročnější přechod Bajkalu. Také tam byl největší mráz. Teploměr ukazoval -40 stupňů, ale pocitově, když přišel velký vítr, dosahovala teplota až -70 stupňů. Celé tělo jsme měli kompletně zakryté, protože odhalené části by okamžitě zmrzly," dodal cestovatel.

V sobotu 18. 2. v 18 hodin Jiří Kráčalík spolu se starostkou města Frenštátu pod Radhoštěm paní Mgr. Zdeňkou Leščišinovou a ředitelem Domu kultury zahájil ples HORALBÁL a společenská, veselá zábava mohla začít. V průběhu plesu zatančily malé děti, předvedly se nádherné břišní tanečnice, vyhrávala cimbálová muzika a nakonec přišel i kouzelník. K tanci hrála reprodukováná hudba podporována kvalitním DJ.

Úderem 24. hodiny až do dalšího dne proběhla bohatá tombola. Po třetí hodině ranní 19. února se cestovatelé rozcházeli spokojeni do svých domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám