Hlavní obsah

Xindl X představí novou desku Čecháček Made ve valašskomeziříčském M-klubu

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Xindl X představí v M-klubu ve Valašském Meziříčí svou novou desku Čecháček Made. Koncert v rámci sólového turné Čecháček s kytarou v sobotu 19. dubna začne tradičně ve 20 hodin. Hostem bude písničkářský objev Petr Lüftner, který vloni zabodoval internetovým hitem Ty jsi to Ústí.

Foto: Promo Xindl X
Článek

Jako první z dokončeného alba Čecháček Made vypustil Xindl X v polovině ledna singl Barbína. Animovaný videoklip v režii výtvarníka Ondřeje Pfeiffera, který spolu s Xindlem X napsal i scénář, už na kanálu YouTube shlédlo přes osm set tisíc návštěvníků.

„I když je to jedna z nejveselejších písní z desky, má vážné téma,“ rozpovídal se o Barbíně Xindl X. „Vypráví o dnešní době, která nám pomocí médií namlouvá, že vzhled je důležitější než osobnost. A taky vypráví o všech těch holkách, co tomu věří a chtějí vypadat jako vyretušované barbíny z časopisů.“

Během jarní šňůry po českých klubech představí všechny skladby z nové desky, která je návratem k jeho písničkářským kořenům, v podobě v jaké vznikly. I proto se rozhodl písně představit sám pouze s kytarou jako na svých folkových začátcích.

„Být na podiu s kapelou za zády a koncertovat jen sám s kytarou proti sálu plnému lidí, jsou dvě zcela jiné disciplíny, dva zcela rozdílné zážitky. I přesto, že hraní s kapelou je super a nabíjí mne energií, sólové hraní má zase navíc určité kouzlo, co hraní s kapelou nemá,” dodal Xindl X k jarnímu turné Čecháček s kytarou. Chybět samozřejmě nebudou ani další písně s Xindlova pera jako Anděl, Zlato či Chemie.

Jak už název aktuálního Xindlova alba napovídá, jedná se o album složené z protestsongů, mířících do vlastních řad. Najdeme zde píseň o Čecháčcích, co tvrdí, že za komunistů se žilo líp, píseň o lidech co kradou a omlouvají to tím, že přece kradou všichni, píseň o těch, co spolupracují s ďáblem, ale prý jenom trochu, píseň o bulimičkách, co se chtějí vyrovnat holkám z časopisů, o extremistech, co hlásají, že v násilí je síla, o velkých Vontech ze správních rad, o kazatelích z billboardů, o prasatech, která bojují proti vládě volů, či o stádě otroků, které nedokáže žít na svobodě.

„Chtěli jsme desku stavět na kvalitních písničkách a ne na známých obličejích hostů. Proto jedinými hosty jsou zatím neokoukaná slovenská písničkářka Mirka Miškechová, které se i autorsky podílela na textu písně Cudzinka v tvojej zemi, česko-slovenském duetu o ztrátě schopnosti porozumění, a moje dobrá kamarádky Olga Konigová z kapely Ille, která si se mnou zazpívala píseň V blbým věku,“ vysvětlil Xindl X.

Během turné, jež je v plném proudu, Xindl X zavítá celkem do šestnácti českých a šesti slovenských klubů.

Vstupenky na meziříčský koncert jsou v předprodeji v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí a online na vstupenkovém portále vstupenky.kzvalmez.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám