Hlavní obsah

Workshop zaměřený na tvorbu klasické filmové animace se koná ve zlínském muzeu

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo v termínu od 21. do 22. března workshop zaměřený na tvorbu klasické filmové animace a její využití v muzejním a galerijním prostředí. Tvůrčí dílna se koná v rámci cyklu workshopů a seminářů při konferenci Muzeum a škola.

Foto: archiv MJVM ve Zlíně
Článek

Dvoudenní vzdělávací kurz vedou čtyři zkušení lektoři animovaného filmu. 

„Audiovizuální techniky mohou sloužit jako specifická forma poznávání a zkoumání předmětů jak v muzejní edukaci, tak ve školních aktivitách, proto je workshop určen pro muzejní i školní pedagogy a muzejní kurátory,“ řekla vedoucí oddělení muzejní pedagogiky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Ivona Bořutová s tím, že akce se účastní dvě desítky lidí z celé České republiky. Mezi nimi jsou jak pracovníci muzeí, tak pedagogové, lektoři, ale i jeden žák základní školy.

Tvůrčí dílna se koná v edukačních prostorech muzea i v prostorech nové muzejní expozice PRINCIP BAŤA: Dnes fantazie, zítra skutečnost ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. Cílem workshopu je praktickou formou představit proces tvorby krátké animace klasickou technikou pookénkového snímání (kreslená, plošková, loutková, objektová animace) jako jednoho z prostředků, jímž je možné oživit muzejní exponáty.

Účastníci budou pracovat v malých týmech pod vedením zkušených lektorů z oblasti animovaného filmu, kteří jim pomohou vytvořit krátkou animaci muzejního předmětu nebo jeho příběhu, který si účastníci sami vymyslí. V rámci workshopu vystoupí i pedagožka Ivana Řezníčková, která se podělí o zkušenosti se zařazením tvorby animace do školního prostředí. Výsledkem intenzivní dílny budou krátké animované spoty a animace muzejních předmětů a jejich příběhů.

Lektoři:

Lucie Strnadelová – absolventka Filmové školy Zlín, která se podílela na seriálech Bob a Bobek nebo Krysáci. Její tvorba je výlučně spjata s klasickou animací, a to jak kreslenou, tak i ploškovou, loutkovou i pixilací (animací předmětů).

Michael Carrington – absolvent Filmové školy Zlín, pracoval ve studiu kresleného filmu v Londýně. Od roku 2011 učí klasickou animaci na FAMU v Praze. V současné době pracuje jako hlavní animátor celovečerního filmu Malá z rybárny režiséra Jana Baleje.

Adéla Šimová – absolventka oborů klasické animované tvorby na Filmové škole Zlín a Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a učitelství výtvarné výchovy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pracovala jako lektorka na workshopech animovaného filmu v ČR i v zahraničí a jako učitelka výtvarných předmětů na zahraniční stáži. V současnosti působí jako lektorka v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Libor Drobný – vystudoval Filmovou školu Zlín a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, obor klasická animovaná tvorba. Jako lektor pracoval na workshopech animovaného filmu. Vytvořil několik videoklipů a krátkých reklamních spotů. K dnešnímu dni mu vyšly dvě autorské knihy pro děti, dalších přibližně 60 knih a publikací ilustroval. Pravidelně přispívá do časopisu Mateřídouška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám