Hlavní obsah

Vzácný levhart mandžuský se narodil v Olomouci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě snímků z fotopastí a stop ve sněhu žije ve volné přírodě v lesích východní Asie pouhých 34 levhartů mandžuských. Necelé dvě stovky jich chovají zoologické zahrady po celém světě, mezi nimiž je i olomoucká. Zde přišel v půlce února na svět vzácný přírůstek, levhartí slečna.

Foto: ZOO Olomouc
Článek

Samička se narodila  15. února. "Do poslední chvíle jsme nevěděli, jak to dopadne. Nikdy nelze říct, že březí samice porodí zdravé mládě a že ho následně neodvrhne. V tomto případě to ale dopadlo dobře," popsala radostnou událost mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Levhartice se o svého potomka vzorně stará a mládě začíná objevovat okolí. "Pokud ji chcete vidět, musíte být trpěliví. Nejlepší je doba kolem 13. hodiny, kdy šelmy dostávají krmení. To se mládě odváží i do výběhu," dodala mluvčí.

V olomoucké zoo k dnešnímu dni chovají jednoho samce a tři samice, kteří by se v průběhu příštího roku měli stěhovat do nového pavilonu. V zoologických zahradách na celém světě žije 177 těchto nádherných koček.

Rusové budují Zemi leopardů

Ruská vláda schválila v polovině loňského roku zřízení národního parku, který bude sloužit hlavně jako velkoplošná rezervace k záchraně posledních jedinců levharta mandžuského. S rozlohou 262 tisíc hektarů v nehostinných pustinách Primorského regionu pokryje nový národní park 60 procent areálu výskytu zbývajících exemplářů nejohroženějších kočkovitých šelem na světě.

Kriticky ohrožené šelmy jsou dnes rozptýleny v lesích mezi Vladivostokem a čínskou hranicí. Dosud jejich bezpečný pohyb zajišťovala jen dvě velkoplošná chráněná území – národní rezervace Kedrovaja a ochranné pásmo národního parku Leopardovij. Národní park Země leopardů je propojí a překryje. Dá novou naději na přežití nejen levhartům, ale i desítkám jiných druhů živočichů včetně další ohrožené kočkovité šelmy – tygra ussurijského.

Ruská vláda do zřízení parku investovala šestnáct miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám