Hlavní obsah

Významný český varhaník Aleš Bárta zahraje ve Spáleném Poříčí

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Spálené Poříčí organizuje před Vánoci spoustu akcí. Jednou z nich je i varhanní koncert Aleše Bárty.

Foto: Ivana Paseková

Kostel sv. Mikuláše na náměstí Svobody ve Spáleném Poříčí bude hostit varhanní koncert Aleše Bárty

Článek

Infocentrum ve Spálené Poříčí zve v pátek 9. prosince občany i návštěvníky města na varhanní koncert z cyklu Pocta sv. Mikuláši. Náš přední varhaník Aleš Bárta do kostela sv. Mikuláše ve Spáleném Poříčí zavítá vůbec poprvé.

Studoval varhany na Konzervatoři Brno u prof. J. Pukla a na HAMU v Praze u doc. Václava Rabase. Zvítězil v Mezinárodní varhanní soutěži Antona Brucknera v Linci (1982), stal se laureátem Mezinárodní varhanní soutěže F. Liszta v Budapešti (1983) a absolutním vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 1984.

V jeho repertoáru najdeme významná díla české a světové hudby od baroka po současnost. Vystupuje jako sólista s předními českými symfonickými a komorními orchestry (Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražským komorním orchestrem i Českou filharmonií).

Během turné po Japonsku otevíral svým vystoupením koncertní síň v Jokohamě. Hrál v tuzemsku i zahraničí (Rakousku, Maďarsku, Německu, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Spojených státech i Japonsku) a vystoupil na mezinárodních festivalech v Praze, Bratislavě, Lipsku, Istanbulu, Berlíně, Avignonu, Tokiu, Londýně a Curychu. Je nositelem titulu Sólista Českého rozhlasu (1995). V březnu 1996 získal Zlatou desku firmy Supraphon za své nahrávky kompletního Bachova varhanního díla. Za své bachovské nahrávky pro Pony Canyon získal cenu japonské kritiky.

Vzhledem k tomu, že původní kostelní varhany jsou v opravě, bude mistr Bárta hrát na varhany elektronické. Přesto varhaníkovo jméno slibuje jedinečný zážitek. Koncert se uskuteční se v pátek 9. prosince od 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám