Hlavní obsah

Významné osobnosti oceněny na zasedání Vědecké rady Západočeské univerzity

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tradičním slavnostním zasedání Vědecké rady Západočeské univerzity v Plzni 5. listopadu udělila rektorka Ilona Mauritzová čestný doktorát Stevenu Hellerovi z univerzity v New Yorku.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Významné osobnosti a vynikající studenti převzali v univerzitním kampusu v Plzni na Borech pamětní medaile a stipendia.

Článek

Významné osobnosti a vynikající studenti poté převzali v univerzitním kampusu v Plzni na Borech pamětní medaile a stipendia.

V úvodním projevu reflektovala rektorka Ilona Mauritzová blížící se 25. výročí sametové revoluce.

„Dnešní generace studentů vysokých škol jsou synové a dcery těch, kteří před 25 lety našli odvahu říci, co si myslí. Domnívám se, že jim cosi nepsaného dlužíme, byť to podobu materiálního dluhu nemá. Jde o morální závazek. O fakt, že historie, kterou před pětadvaceti lety psali, není zapomenuta,” uvedla rektorka Mauritzová.

Čestný titul "doctor honoris causa" byl udělen Stevenu Hellerovi, který je celosvětově uznávanou autoritou v oblasti designu a umělecké kritiky. Působí na School of Visual Arts v New Yorku, kde se podílel na zavedení šesti magisterských oborů zaměřených na design. Je uměleckým ředitelem týdeníku The New York Times Book Review a také autorem velkého množství titulů o designu, především grafickém.

Stevena Hellera spojuje se ZČU spolupráce s její uměleckou fakultou a postava Ladislava Sutnara, plzeňského rodáka a představitele meziválečné moderny. Jako odborník na tuto problematiku se Heller dlouhodobě zasazuje o šíření myšlenkového odkazu Ladislava Sutnara, stejně jako o rozvoj a medializaci především grafického designu.

Na slavnostním zasedání byli dále představeni noví profesoři a docenti. Pamětní medaili ZČU za vynikající vědeckou práci v oblasti termodynamiky a termické analýzy převzal Jaroslav Šesták z výzkumného centra Nové technologie. Pamětní medaili za dlouholetou významnou činnost pro ZČU obdrželi její pracovníci Jiří Kotlan, Václav Mentlík, Tomáš Tománek, Edvard Leeder, Petr Heller, Josef Rosenberg, Přemysl Raban, František Vávra, Jiří Křen, Ivan Koutecký, Tomáš Jílek, Elke Mehnert, František Pelikán, František Steker a také plzeňský biskup František Radkovský.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček poté předal deseti vynikajícím studentům stipendium Plzeňského kraje, primátor Martin Baxa obdobně ocenil deset studentů stipendiem města Plzně. Mimořádné stipendium za vynikající studijní výsledky pak udělila rektorka Ilona Mauritzová dvanácti úspěšným studentům ZČU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám