Hlavní obsah

Výzkumníci Západočeské univerzity v Plzni zamířili na Kavkaz

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni uskutečnila na přelomu července a srpna již druhou výzkumnou expedici na severní Kavkaz, konkrétně do Karačajevsko-čerkeské republiky. Odborníci z kateder archeologie a blízkovýchodních studií se věnovali výzkumu památek spojených s Hedvábnou cestou a tradicím roubené vesnické architektury na Kavkaze.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Odborníci ze ZČU se věnovali mimo jiné výzkumu památek spojených s tzv. Hedvábnou cestou a tradicím roubené vesnické architektury na Kavkaze.

Článek

"Naše první výzkumné téma zahrnovalo raně středověké archeologické památky svázané s Hedvábnou cestou. To byla jedna z nejdůležitějších historických obchodních komunikací spojujících Evropu s Asií, po níž proudilo luxusní zboží z Orientu také na naše území," vysvětlil vedoucí expedice a zároveň děkan Fakulty filozofické Pavel Vařeka.

V letošním roce objevili výzkumníci mohylová pohřebiště v zázemí Chumary – opevněného raně středověkého centra, spojeného právě s Hedvábnou stezkou, ale také zaniklé systémy polí, které svědčí o významu orebního zemědělství v podhůří Kavkazu v tomto období.

Předmětem studia se staly rovněž vzácné nálezy středověkých textilií, které dokládají povahu zboží přepravovaného po Hedvábné cestě a poskytují vzorek luxusních materiálů dovážených až do Evropy a patrně i na české území, např. na Velkou Moravu. Kromě toho nalezli archeologové dosud nejvýše položený doklad výroby kovů na Kavkaze, který se nachází v nadmořské výšce přesahující dva tisíce metrů.

Dalším cílem expedice byl výzkum archaické stavební tradice roubené vesnické architektury zřejmě středověkého původu, která je unikátní v celé oblasti Kavkazu i v širším kontextu.

"Dokumentací trosek vesnic zaniklých v nedávné době nezkoumáme pouze prastarou stavební kulturu, ale zaznamenáváme také hmotné pozůstatky zločinů komunismu. Takový výzkum můžeme označit jako archeologii komunistické totality," dodal Vařeka.

Samostatnou pozornost věnovali výzkumníci historii a současnosti islámu v této oblasti. Zaměřili se na nejstarší památky svědčící o šíření tohoto náboženství od 17. století, především arabské nápisy na kamenných náhrobcích, ale také na aktuální situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám