Hlavní obsah

Vyzkoušejte si vánoční zvyky na zámku Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na zámku Mníšku nedaleko Prahy pořádáme během adventních víkendů pro malé i velké návštěvníky speciální prohlídky s vánoční tématikou. Přijďte se příjemně naladit a spolu s námi se těšit na nejkrásnější svátky v roce tento i příští víkend.

Foto: Anna Čelouchová

O Vánočních prohlídkách se dozvíte hodně zajímavostí a vyzkoušíte si některé i méně známé zvyky.

Článek

V neděli 8. prosince a také příští víkend 14. a 15. prosince vás všechny zveme na prohlídky o tom, jak se slavily Vánoce na zámku i v podzámčí a jaké zvyky a tradice se dodržovaly. Projdete vánočně vyzdobenými zámeckými komnatami a dozvíte se také o paní hraběnce Terezii a jejích dětech. 

Na dětských prohlídkách, které začínají v 11.45, 12.45 a 13.45 hodin, si děti nejznámější vánoční zvyky také vyzkouší. Pustí si lodičku z ořechových skořápek, hodí botou, podívají se, jestli v rozkrojeném jablku uvidí hvězdičku, pomohou ozdobit stromeček slaměnými ozdobami. Jestlipak pod stromečkem najdou i nějaký malý dárek? V poslední místnosti pak visí i kouzelné jmelí. Pod ním si děti i dospělí mohou natrénovat vánoční políbení, aby se v příštím roce zase ve zdraví sešli.  

Vánoční prohlídky pro dospělé startují vždy v 15 hodin. Na nich vám povíme možná i mnoho nového, například historii vánočního stromečku i adventního věnce nebo historii pečení vánočky. Víte, že tradice zdobení vánočního stromku je vůbec nejmladší a dostala se k nám z německých zemí? Nebo že původní barva adventního věnce byla fialová, protože je to barva kněžského roucha? Víte kolik století je to od té doby, co byla upečena první vánočka?

"Ani o vánoční zvyky nebudete ošizeni. Některé z nich určitě neznáte! Zjistíte, proč se šlape na sekyrku, a povíme vám, jak se dozvědět, zda vás v příštím roce čeká bohatství, štěstí, svatba nebo miminko," zve k návštěvě průvodkyně Anna.   

Prohlídky pro děti i dospělé si raději rezervujte na tel. č. 318 590 261.

Reklama

Výběr článků

Načítám