Hlavní obsah

Výtvarnice a kurátor provedli zájemce výstavou Intimní interakce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 18. března návštěvníky Galerie města Ostravy - PLATO provedli výtvarnice Ivana Štenclová a kurátor Ladislav Kesner výstavou Intimní interakce, která je k vidění od 28. ledna do 27. dubna v Multižánrové aule GONG v Dolních Vítkovicích.

Foto: Josef Zajíc

Intimní interakce v Galerii města Ostravy - PLATO. Komentovaná prohlídka výstavy:Ladislav Kesner,kurátor, Ivana Štenclová, malířka a výtvarnice.

Článek

V zajímavém výkladu provedli zúčastněné vystavovanými obrazy osmnácti autorů, kteří ve svých dílech vyjádřili pohled na vztahy mezi lidmi.

„Smyslem projektu je vyzdvihnout pohled na intimitu, intimní komunikaci a afektivní interakce jako součást lidské přirozenosti. Název a zaměření výstavy odráží skutečnost, že nejvlastnější podstatou intimity je nějaká forma interakce - tedy výměny, sdílení a vzájemnosti fyzické, verbální, duševní - s jinou lidskou bytostí, ale také se sebou samým, případně s Bohem, nebo dokonce, v rozšířeném slova smyslu, s neživým objektem,” řekl kurátor na úvod komentované prohlídky.

Výstavě dominuje jediný obraz nežijícího umělce Maxima Kopfa z 20. - 30. let minulého století. Dále jsou zde zastoupeni umělci různých generací a umělci pracující s různými médii.

K vidění jsou videoinstalace Petry Vargové a Jiřího Kovandy, kteří na videosmyčkách zachycují vlastní emoce, ať je to rozhovor dvou lidí nebo vyjádření emocí při loučení, či performance Jiřího Kovandy Líbání přes sklo.

Umělecké fotografie jsou zde převážně v cyklech, ať je to cyklus fotografií, který zachytil život lidí v domově důchodců od Jána Reča, nebo umělecké fotografie Libuše Jarcovjákové - ta na mobil vyfotila poslední roky života své matky. V cyklu pěti fotografií pod názvem Úvahy manželky, vyjadřuje Michaela Thelenová interakci k "bližnímu svému" formou každodenních běžných úkonů a činností.   

Malbu a kresbu zastupuje například Ivana Lomová či Tomáš Císařovský a také Ivana Štenclová (1980), absolventka Akademie výtvarných umění v ateliéru kresby Jitky Svobodové, která se komentované procházky výstavou zúčastnila.

Druhá výstava Jan Šerých - WYSIWYG je k vidění od 12. března do 4. května. Kurátorem výstavy je Marek Pokorný.

Další akce v Galerii města Ostrava:

Hlava umělce - Název série diskusních večerů.

Silná/ý v teorii - Série přednášek seznamujících s širokým současným teoretickým zázemím, vnímaní a interpretace uměleckého díla.

Odložená paleta - Program se soustředí na rozšířené pole výtvarného umění v kontextu nových médií, literatury, filmu, hudby, tance a divadla.

Galerie města Ostravy sídlí v Multifunkční aule GONG v Dolních Vítkovicích. Historický plynojem přestavěný podle návrhu architekta Josefa Pleskota na Multifunkční aulu GONG se stal Stavbou roku České republiky 2013. Jako nejpovedenější stavbu vnímá Gong i široká veřejnost, která po dobu jednoho měsíce hlasovala prostřednictvím internetu.

Odhalení plakety STAVBA ROKU ČR 2013 proběhne 20. března v 11.30 přímo u oceněné stavby.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám