Hlavní obsah

Výtvarné centrum Chagall v Ostravě představuje Jiřího Šuhájka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarné centrum Chagall v Ostravě představuje výstavu Jiřího Šuhájka, která prezentuje umělce nejen jako autora skleněných plastik, ale i jako malíře a kreslíře.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Jiřího Šuhájka ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě.

Článek

Jiří Šuhájek (14. 4. 1943) patří k předním českým výtvarníkům a sklářům známým a ceněným po celém světě. Je mimo jiné absolventem londýnské Royal College of Art.

Ve výtvarné činnosti se věnuje sklu, malbě, kresbě, volné plastice a designu. Záběr jeho tvorby je velmi široký. Od foukaného skla, plasitk, výtvarných děl až k designovanému sklu, vázám, mísám a sklenkám. Všechna díla nesou jeho osobitý rukopis: lehkost, eleganci, velkorysost, vtip a noblesu.

"Jiří Šuhájek při své tvorbě pracuje s jasným záměrem, je vždy dokonale kresebně připraven. Ve volné tvorbě převládají foukané skleněné figury. Hlavní roli hraje barva a neopakovatelný tvar. Již od konce šedesátých let vystavuje stylizované ženské a zvířecí plastiky po celém světě," píše v dvouměsíčníku Galerie č. 43 Alena Malá.

Autor v oblasti  designu realizoval spoustu návrhů na nápojové soubory a kolekce váz pro sklárnu Moser nebo pro nápojové sklo pro sklárnu Květná a další.

Osobitou součástí volné tvorby Jiřího Šuhájka jsou malby a kresby. Jde o rozměrná plátna tvořená kombinovanými technikami a svižné jednotahové kresby. Výstava Jiřího Šuhájka potrvá do 31. srpna 2011

V dalších prostorách Výtvarného centra Chagall v Ostravě je autorská výstava fotografií Milana Borovičky.

Otevřeno je  od pondělí až pátek od 9 do 19 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám