Hlavní obsah

Výtěžek z prodeje kalendáře půjde na koupi speciálního vozíku pro Elišku

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro dobré skutky je vždy místa dost, jsou-li navíc určeny těm, kterým opravdu pomohou zvládat to, co je pro jiné samozřejmost. Mezi tyto skutky patří dojemný křest charitativního kalendáře s názvem: ...našel jsem na chodníku slzu..., jehož výtěžek je určen Elišce Novotné.

Foto: Lenka Žáčková

Eliška Novotná v doprovodu své maminky křtí kalendář společně s Evou Merhautovou fotografem Vladimírem Součkem

Článek

Eliška Novotná je 8letá holčička, která se narodila s vážným zdravotním postižením. V průběhu jejího života se začala projevovat celá řada dalších potíží, takže k dětské mozkové obrně a hydrocefalu se přiřadila ještě epilepsie, CVI vada a bohužel Elišce ztuhly svaly.

To, co Elišce opravdu nechybí, je šťastná a milující rodina – mamka, taťka a bráška Jiřík, který nám o Elišce řekl vše, co má ráda, co spolu dělají, ale i to, jak moc ji má rád. Jen pro úplnost doplňuji, že Jiřík je dvojče Elišky, která je velmi veselou a šťastnou holčičkou, která ráda rozdává lidem radost. Eliška nechodí, neleze, nesedí, ani se sama nenají, ale je velmi hovorná, jak se na holčičku patří.

Křest tohoto kalendáře se konal 5. listopadu ve Schola Humanitas v Litvínově. Celá akce byla vystavěna především na entuziasmu Evy Merhautové, která s charitou pro malou Elišku začala již před prázdninami, kdy do dražby dala vlastní fotografie. Z peněz, které se tehdy Evě podařilo získat, zaplatili rodiče Elišce pobyt v lázních. „Eliška měla bolesti a už je nemá. Hodně jí to pomohlo, jsem za to neskonale vděčná," sdělila nám maminka Elišky.

Kalendář by však také nemohl vzniknout bez fotografa Vladimíra Součka, kterého pro edici se speciálním určením získala sama realizátorka akce. S Vladimírem Součkem nafotilo kalendář celkem šestnáct modelek, mezi kterými nechyběla ani Eva Merhautová.

Na křest přijela i operní pěvkyně Pavlína Senič, kterou před časem prostřednictvím televizní obrazovky oslovil příběh malé Elišky a nadšení Evy Merhautové, kterou si vyhledala přes facebook a oslovila ji s tím, že by ráda také podpořila tuto akci.

V současné době Pavlína Senič vystupuje v Severočeském divadle, které sídlí v Ústí nad Labem, a to v hlavní roli Mařenky v Prodané nevěstě a připravuje se na velké Vánoční turné. Za sebou má angažmá ve Státní opeře Praha a v Divadle J. K. Tyla v Plzni. V roce 2007 přijala čestnou funkci patronky Nadačního fondu Kopretina se sídlem ve Vřesovicích u Kyjova, starajícím se o děti a mládež s vrozenými kombinovanými vadami.

Od 6. listopadu 2014 jsou v prodeji "kalendáře pro Elišku", za jeden kus zaplatíte 250 Kč a celá částka poputuje tentokrát na pořízení speciálního vozíku pro Elišku.

Objednávka kalendáře: merhev@seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám