Hlavní obsah

Vystoupení světově úspěšného klavírního tria na zámku Dobříš bude mít i módní podtext

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní pražský hudební soubor Guarneri Trio Prague, který se pravidelně účastní mezinárodních hudebních festivalů, vystoupí v květnu na zámku Dobříš. V Zrcadlovém sále se představí v rámci Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram ve čtvrtek 19. května od 19 hodin.

Foto: Archiv Hudebního festivalu Antonína Dvořáka

Guarneri trio Prague.

Článek

„Jsme nesmírně rádi, že se našemu festivalu podařilo získat toto světoznámé klavírní trio k vystoupení, navíc právě v roce, kdy oslavuje třicetileté výročí od svého založení,“ uvedla ředitelka festivalu Albína Houšková.

Guarneri trio vzniklo v roce 1986, kdy navázalo na dlouhodobou spolupráci tří výtečných sólistů - houslisty Čeňka Pavlíka, violoncellisty Marka Jerie a klavíristy Ivana Klánského. 

Dodnes figurují v původním obsazení a za svou třicetiletou éru si vybudovali silnou pozici na poli vážné hudby. Výsledkem dlouholeté koncertní činnosti Guarneri tria jsou nahrávky u prestižních tuzemských i zahraničních společností, řada jejich desek byla oceněna významnými cenami gramofonových časopisů.

Guarneri trio pravidelně vystupuje na mezinárodních hudebních festivalech i v důležitých hudebních centrech – rozsáhlá koncertní turné absolvovalo po Evropě, Kanadě, Austrálii, Severní a Jižní Americe či Japonsku. V repertoárové nabídce Guarneri tria Prague najdeme jak světoznámé autory jako jsou Beethoven, Schubert, Dvořák, Smetana, Šostakovič či Mozart, ale také soudobé autory jako Luboše Fišera a Aleše Březinu nebo švýcarského Thüringa Bräma.

Módní kolekce se inspirovala Dvořákovou hudbou

Na úvod koncertu na zámku Dobříš, jehož partnerem je VAK Beroun, a který proběhne za podpory Města Dobříš a ve spolupráci s Muzeem Dobříš, zhlédnou účastníci společenské modely značky Marko.In.

„Představená kolekce vzniká speciálně pro tento účel a je inspirována hudbou Antonína Dvořáka,“ sdělila ředitelka festivalu Albína Houšková. Módní kolekce se podle jejích slov vyznačuje lehkostí a zároveň silnou melodií a dramatismem klasické hudby Antonína Dvořáka.

„Kontrast mezi materiály použitými pro tuto tvorbu vyjadřuje intenzitu emocí, které návrhář přenáší při poslechu mistrovy hudby. Barevné kombinace pro změnu znázorňují melodičnost a duševní pohlazení, které vychází z tvorby Antonína Dvořáka,“ říká Houšková. 

Značka Marko.In vznikla v roce 2012 a dosud z její produkce vznikly čtyři kolekce dámského oděvu. Módní přehlídky Marko.in se uskutečnily na místech jako Karlovarský Filmový Festival, Velký sál pražské Lucerny, Jungmannovo náměstí v Praze, Tipsport Aréna Praha či v hotelu Jalta na Václavském náměstí. Filosofií značky je tvorba praktických modelů nositelných více způsoby a kombinovatelných do různých stylů.

48. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram se koná od 28. dubna do 26. května a nabídne osm klasických koncertů, premiéru literárně-hudebního projektu, představení věnovaná dětem, benefiční koncert a bohatý doprovodný program. Mottem 48. ročníku se stal název slavného duetu z opery A. Dvořáka Jakobín: „My cizinou jsme bloudili“.

Vstupenky na vystoupení souboru Guarneri Trio Prague na zámku Dobříš si můžete zakoupit v předprodeji přes www.divadlopribram.eu a na prodejních místech: Divadlo A. Dvořáka v Příbrami a v prodejně MARaCo s. r. o. v Dobřiši.

Reklama

Výběr článků

Načítám