Hlavní obsah

Výstavu nevidomé sochařky hostí ostravské Divadlo loutek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo loutek Ostrava v rámci 7. Divadelní pouti bez bariér připravilo na pondělí 17. září unikátní výstavu díla nevidomé sochařky Marianny Machalové-Jánošíkové.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava. 17.9.2012

Článek

Vernisáž výstavy zahájila v 15 hodin v tzv. "krčku", což je průchod mezi divadlem stálé scény a budovou alternativní scény, dramaturgyně Divadla loutek Ostrava Jana Pithartová za přítomnosti ředitelky divadla JUDr. Jarmily Hájkové a produkční Ivany Kytlicové.

Nevidomá sochařka Marianna Machalová-Jánošíková ve 22 letech v důsledku chronické nemoci postupně přišla o zrak. V období očekávání na zlepšení zdravotního stavu zkoušela modelovat z hlíny. Zjistila, že se jí modeluje dobře, že ji při modelování nechybí zrakový vjem a že prsty plně vnímá všechny tvary a detaily.

Nejkrásnější vztah má k soše Potají a Trápení, protože si při tvorbě v ní vybila všechnu zlost, kterou v té době prožívala. Sochám dává abstraktní názvy, pod kterými si sama představuje spíše lásku, trápení a obyčejné věci, které je schopna vnímat jinými smysly než zrakem. V současné době tvoří sochu své dvouleté dcerky Elišky.

"Tvorba Marianny není zatížená vlivy a trendy současné progrese ve výtvarném umění. Je nezkaleně čistá a upřímná především k sobě samé. O to víc je však přístupnější pro širší publikum diváků, kteří jsou v ní pozváni k intimnímu dialogu," napsal v recenzi Mgr.Art. Juraj Jaroš.

Výstava sochařky Marianny Machalové-Jánošíkové je vůbec prvním výtvarným počinem v průchozí části Divadla loutek Ostrava. Pro veřejnost je k vidění od 17. září do 31. října. Vstup z divadelní cukrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám