Hlavní obsah

Výstavu Čechoslováci v gulagu a film Mrtvá trať představí ostravská Stará Aréna

Novinky, Jakub Labor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Šavrdovském květnu se ostravský klub Stará Aréna a její filmový klub Studio Karel zapojuje do další akce věnované paměti národa. V pondělí 3. června v 17 hodin se zde uskuteční vernisáž výstavy Čechoslováci v gulagu, kterou představí ÚSTR spolu s autory výstavy Adamem Hradilkem a Janem Dvořákem.

Foto: Výstava Čechoslováci v gulagu

Z výstavy Čechoslováci v gulagu

Článek

Panelová výstava je věnována osudům československých občanů zavlečených do sovětských koncentračních táborů. Autoři zaznamenali desítky rozhovorů s bývalými vězni a shromáždili množství materiálů z archivů NKVD i autentických předmětů lágrového života. Výstava byla poprvé k vidění minulý rok v březnu v Knihovně Václava Havla v Praze a po uveřejnění v dalších městech ji budou moci návštěvníci zhlédnout také v Ostravě.

Společně s vernisáží bude uveden i dokumentární film Mrtvá trať režiséra Šimona Špidly, který vznikl během expedice na tzv. Transpolární magistrálu v srpnu 2009. Tato nedostavěná železnice, na níž pracovali vězni gulagu, zůstala po Stalinově smrti zakonzervována. Díky naprosté opuštěnosti a obtížné dostupnosti těchto končin (odtud i název - Mrtvá trať) tak dodnes podél nepoužívané železnice zůstaly netknuty desítky lágrů a železniční technika. V tom také spočívá jedinečnost této stavby, nikde jinde se bývalé pracovní tábory nezachovaly tak jako zde.

Výstava potrvá ve Staré Aréně až do konce června.

Reklama

Výběr článků

Načítám