Hlavní obsah

Výstava zavede až na Mount Everest očima československých horolezců

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké okamžiky poválečné historie československého horolezectví přiblíží prostřednictvím fotografií nová výstava v Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku. Autorem většiny snímků je horolezec Jan Červinka. Další záběry připomínají legendárního Viléma Heckela.

Foto: Jan Červinka

Základní tábor na Mount Everest.

Článek

„Jan Červinka je zasloužilý mistr sportu, jeden z prvních členů národních horolezeckých týmů, účastník nejstarších expedic. Další záběry vytvořil Červinkův spolulezec, světoznámý fotograf velehor Vilém Heckel,“ upřesnila kurátorka výstavy Magda Zmrhalová.

Heckel, jenž zahynul už v dvaapadesáti letech v roce 1970 při zemětřesení pod horou Huascarán v Peru, se svým dílem významně zapsal do dějin české i světové fotografie. Jeho snímky doplnily řadu knižních publikací a dodnes jsou legendární.

„Jan Červinka se narodil v roce 1930 v Opavě. Když mu byly dva roky, rodina přesídlila do Olomouce. První horolezecké zkušenosti získal na skalách v Hlubočkách nad řekou Bystřičkou a na konci 40. let také na Rabštejně v Jeseníkách. Později, při zaměstnání na Kurzovní chatě a na Barborce pod Pradědem, trénoval na horolezecké expedice. Tréninku podřizoval i některé další činnosti, například vynášel na zádech koks z Koutů nad Desnou na chatu Švýcárnu nebo pracoval na lesních brigádách v Jeseníkách. V roce 1969 se s rodinou přestěhoval do Vrchlabí, kde žije dodnes,“ uvedla Zmrhalová.

Výstava Okamžiky z historie československého expedičního lezení zahajuje v Rytířském sále šumperského muzea ve středu 28. května vernisáží v 17 hodin. K vidění bude až do 27. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám