Hlavní obsah

Výstava Zářivý krystal... v Ostravě skončila. Kubišta přilákal téměř 23 000 návštěvníků

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný výstavní projekt Zářivý krystal zaměřený na tvorbu Bohumila Kubišty a její vliv na celé české moderní umění 20. století v neděli 4. ledna ve 20 hodin v Galerii výtvarného umění v Ostravě definitivně skončil. Více než dvě stovky cenných uměleckých děl se opět vrátí ke svým majitelům.

Foto: Josef Zajíc

Zářivý krystal ... v GVUO. Bohumil Kubišta: V kuchyni, 1908, Pradlena s děckem,1908.

Článek

Expozice Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění (1905 - 2013) - Průniky - Střety - Přesahy, kterou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, ve spolupráci s Národní galerií v Praze, byla v ostravském Domě umění k vidění od počátku října do 4. ledna. Za tu dobu jí navštívilo 22 890 zájemců a stala se tak tak jednoznačně nejnavštěvovanější výstavou GVUO v roce 2014.

Výstava spolu s dvoudílnou rozsáhlou publikací, která byla k výstavě vydána nakladatelstvím Arbor vitae, zmapovala nejen život, dílo a kontext tvorby slavného malíře, ale i jeho vliv na dílo jeho současníků i následovníků.

Prezentováno bylo celkem 223 uměleckých děl, 46 autorů, z toho přibližně 130 prací Kubištových, přičemž vystavená díla byla zapůjčená z více než čtyř desítek galerií i od soukromých zapůjčitelů.

„Výstavu doprovodilo značné množství programů. Uskutečnilo se celkem 60 komentovaných prohlídek, kterých se zúčastnilo 1431 posluchačů. Ještě vyšší zájem byl o vzdělávací programy pro školy, zapojilo se do nich celkem 2909 dětí či studentů,” informovala Mgr. Kateřina Naarová, tisková mluvčí GVUO.

„Velmi mne těší, jak vysoký zájem výstava vyvolala a jak velký podíl návštěvníků do Ostravy přicestoval z různých koutů České republiky i ze zahraničí,” okomentoval úspěšný průběh výstavy Jiří Jůza, ředitel GVUO .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám