Hlavní obsah

Výstava Zámek pletený z krajky zdobí galerii zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sezóna na duchcovském zámku byla v průběhu posledního březnového víkendu zahájena výjimečnou výstavou. Maminky a babičky se svými ratolestmi měly možnost letos poprvé navštívit zámeckou galerii, ve které byla zpřístupněna výstava pletené krajky Hany Malé z Duchcova.

Foto: Marian Hochel

Pletená krajka Hany Malé z Duchcova

Článek

Projekt Zámek pletený z krajky propojuje zámecké prostředí s tradicí výjimečné rukodělné výroby, jejíž techniky pronikaly do českých zemí už od období renesance prostřednictvím čilých kulturních styků se severní Itálií. V oblasti Krušnohoří se těšily velké oblibě zejména v 18. a 19. století.

Krajkářství se tak postupně stalo součástí každodenního života na aristokratických sídlech nejdříve v oblasti oděvní kultury, poté i v lidovém prostředí a etablovalo se při výrobě interiérových dekorativních textilií. Obě tyto tradice jsou na výstavě připomenuty, a zároveň naznačují, že bravurně zvládnutá technika pletení, vyznačující se osobitostí a invencí, není pouhým řemeslem, ale skutečným uměním.

V posledních letech je však technika pletení na ústupu a to i navzdory tomu, že se vzory již po staletí předávají z generace na generaci. Cílem výstavy je proto upozornit na mimořádnou současnou produkci krajkářky Hany Malé z Duchcova (1936), která se technice pletení věnuje řadu let a jejíž pozoruhodná sbírka krajkových dekorací již překročila úctyhodných 2000 kusů. Své krajky vystavuje od roku 2008 a napomáhá tímto k připomínce a udržování tradice této mizející rukodělné výroby.

Na výstavu v duchcovské zámecké galerii zapůjčilo několik artefaktů a odbornou radu poskytlo i Regionální muzeum v Teplicích, které uspořádalo výstavu Hany Malé pod názvem Království pletené krajky v roce 2011.

Výstava krajkových dekorací Hany Malé je poctou a zároveň poděkováním krajkářce s mimořádným nadáním, energií a trpělivostí, se kterou i nadále tvoří a rozšiřuje svou sbírku. Paní Malá darovala v roce 2011 celkem 469 krajkových deček různých vzorů, velikostí a barev do mobiliárního fondu zámku Duchcov, aby tak mohly být uchovávány příštím generacím a připomínaly techniku pletení, kterou autorka úspěšně udržuje ve městě Duchcov. Zhruba třetina z této sbírky je nyní prezentována na výstavě v duchcovské zámecké galerii.

Vernisáž výstavy Zámek pletený z krajky se konala 26. března za účasti starostky města Duchcova Jitky Bártové, autorky krajkových deček Hany Malé a pozvaných hostů. Výstava je zpřístupněna v zámecké Galerii Giacomo od 29. března do 1. června, vstupenky na výstavu lze zakoupit v pokladně zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám