Hlavní obsah

Výstava ve Velkých Pavlovicích představí Ondřeje Sekoru jako přírodovědce

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích bude v pátek 31. ledna v 17 hodin slavnostní vernisáží zahájena výstava Ondřej Sekora přírodovědcem. Výstava představí Ondřeje Sekoru nejen jako oblíbeného spisovatele a ilustrátora, ale také jako vzdělaného přírodovědce.

Foto: Ekocentrum Trkmanka

Pozvánka na výstavu Ondřej Sekora přírodovědcem

Článek

Výstava je realizována ve spolupráci s Regionálním muzeem a galerií v Jičíně s kurátorkou Mgr. Petrou Zikovou.

Expozice je zaměřena na tři z mnoha Sekorových knih, a to na Ferdu Mravence, Čmeláka Aninku a Uprchlíka na ptačím stromě. Zvířecí hrdiny těchto knížek uvidí návštěvníci nejen ve výtvarném a literárním pojetí Ondřeje Sekory, ale i ve skutečnosti, tak, jak se reálně v přírodě vyskytují.

Známé Sekorovy ilustrace jsou doplněné věcnými informacemi o biologii zobrazeného druhu a dokonce i samotným živočichem či jeho fotografií a dalšími předměty, které se k jeho životu v přírodě vztahují. Návštěvník tak získá důkaz, že Ondřej Sekora byl mimo jiné i vynikajícím zoologem, jehož kreslené postavy žijí ve shodě s tím, co se opravdu v přírodě děje.

Ferdu Mravence a další Sekorovy postavičky si oblíbily nejen děti, ale oceňují je i pedagogové pro jejich nenásilné výchovné působení a pro etické hodnoty, které vyznávají. 

Ondřeje Sekoru nejlépe charakterizuje přízvisko „práce všeho druhu". Jako výtvarník byl samouk, stal se reportérem prvorepublikových Lidových novin, sportovním redaktorem, karikaturistou a ilustrátorem knih jiných spisovatelů. Jeho dílo je mimořádné svou jednotou výtvarné a literární složky a inspirativní v tom, jak tvůrčím způsobem překračuje hranice do té doby vžitých žánrů a postupů. Vnesl do dětské literatury nové myšlení, hovorovou řeč i svébytný humor. Přitom všem se držel reality a přírodovědné přesnosti.

Výstava byla poprvé realizována při příležitosti 80. výročí publikace postavy Ferdy Mravence v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně.

Expozice v Ekocentru Trkmanka je otevřena v pracovní dny od 8 do 18 hodin, v neděli od 13 do 17 hodin. Výstavu doprovází naučný kvíz a několik hravých zastavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám