Hlavní obsah

Výstava Terra mystica v galerie Crears proniká do tajuplných světů Ivana Titora a Petra Kuby

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnou expozicí maleb a soch dvou pozoruhodných tvůrčích osobností pokračuje v Rožnově pod Radhoštěm letošní výstavní sezóna, jež se nese ve znamení sbližování a juxtapozice různých uměleckých konceptů.

Foto: Galerie CREARS
Článek

Ostravský malíř Ivan Titor se na výstavě Terra mystica prezentuje svými hyperrealistickými malbami, ve kterých se pokouší zachytit vše to, co tvoří jak námi vnímanou "skutečnost", tak také "bytí" nadsmyslové, které je našemu přirozenému chápání jen velmi obtížně přístupné.

V jeho tvorbě lze právem spatřovat analogie s dystopickými představami budoucnosti nebo futuristickou estetikou, ne nepodobnou estetice známé ze sci-fi filmu či postmoderní literatury. Vystavená díla představují abstraktní, jindy architektonické kompozice, jenž s fotografickou přesností a v dokonalém technickém provedení konstruují autonomní imaginární vesmír.

Z pláten pulzuje výjimečná poučenost umělce o zákonech perspektivy a hluboká znalost teorie barev, která tvoří jeden z úhelných kamenů jeho obrazového světa. Důležitou složkou, kterou je žádoucí v Titorově díle sledovat a promýšlet, je okamžik střetu dvou protikladů, dichotomie neskutečného a reality, které klade vedle sebe.

Umělec renesančního rozsahu zájmů Petr Kuba přivezl do Rožnova své kovové a kombinované plastiky. V autorově nápadném sochařském rukopisu lze spatřovat prvky a intence uměleckého směru druhé půle 20. století Nová figurace.

Ve své tvorbě se věnuje tématům z mytologie, náboženství, ale především pak lidské figuře. Silně abstrahovaný tvar jeho postav a z klasického kánonu vykloněná proporcionalita jim propůjčují ráz téměř až kultovních, rituálních či magických předmětů-svébytných uměleckých děl neznámých kultur. Kuba se tak jejich prostřednictvím stává jakýmsi novodobým šamanem, který se do inertní hmoty pokouší vdechnout esenci organičnosti a promýšlí tak vztah obsahu, formy a jejich vzájemného působení.

Kurátorským záměrem vystavit vedle sebe tuto dvojici umělců je pokus o pohnutí diváka k přemýšlení o současném "tekutém", mnohobarevném světě plném bezpočtu jeho faset v jiných kategoriích, než jen jako o černém a bílém fotografickém negativu, o něčem nezpochybnitelném.

Expozice bude v galerii Crears k vidění do 13. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám