Hlavní obsah

Výstava o popáleninách je k vidění v Městské nemocnici Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Městské nemocnici Ostrava je ve vstupních prostorách oddělení rehabilitace a pavilonu radiologie a zobrazovacích metod k vidění výstava banerů s edukačními příběhy dětí a mladistvých, kteří se popálili.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.9.2016. Výstava o popáleninách v Městské nemocnici Ostrava.

Článek

Výstavu otevřel ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig  spolu s ředitelkou společnosti Popálky, o.p.s. Janou Lacinovou.

Představili přítomným návštěvníkům deset banerů, na kterých jsou edukačním způsobem zveřejněny příběhy dětí, které měly smůlu a popálily se.

Prezentované banery nepoučují a nestraší. V deseti příbězích vypovídají děj, který se udál v případě popálením tekutinami, otevřeným ohněm či zasažením bleskem u konkrétních dětí či mladistvých.

Popáleniny vznikají účinkem vysoké teploty - například plamenem, horkými a hořícími tekutinami a žhavými předměty. Popáleniny může způsobit i sluneční záření  a také účinek elektrického proudu či blesku.

Popáleniny a opařeniny jsou nejbolestivějšími vnějšími zraněními vůbec. Ročně je zaznamenáno mnoho tisíc případů popálenin většinou z neopatrnosti a nerozvážnosti. K poškození kůže dojde již při působení teploty vody na 52 stupňů C. Pro srovnání: vařící voda = 100 stupňů, olej = 200 stupňů, otevřený oheň = 1200 stupňů.

Popálky o.p.s. je nestátní nezisková organizace, která pomáhá lidem po popáleninovém úrazu a jejich blízkým vyrovnat se s fyzickými, psychologickými a sociálními důsledky úrazu a vrátit se co nejdříve zpátky k aktivnímu životu. Zároveň usiluje prostřednictvím svých preventivních a vzdělávacích aktivit o snížení četnosti a závažnosti popáleninových úrazů.

Výstava potrvá do 3. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám