Hlavní obsah

Výstava o nálezech z doby, kdy město Dobruška ještě neexistovalo

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitější archeologické výzkumy, které v posledních letech proběhly v Dobrušce, představuje výstava zpřístupněná v malém sále dobrušského Společenského centra Kino 70. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen nálezy, z nichž nejstarší pocházejí z 13. století, ale také obrazovou dokumentaci.

Foto: Dana Ehlová

Archeologické nálezy v posledních výzkumů v Dobrušce jsou představeny na výstavě v malém sále Společenského centra Kino 70.

Článek

„Na výstavě se snažíme představit nejdůležitější výzkumy, které v Dobrušce v posledních letech proběhly. Je to jednak výzkum na parkovišti u polikliniky, který výstavu inicioval,“ řekla archeoložka Muzea a Galerie Orlických hor PhDr. Martina Beková.

„Pak to jsou vykopávky, které byly vedeny na nádvoří domu číslo popisné 14, tedy nejstaršího renesančního domu v Dobrušce na náměstí. Také tu jsou výzkumy pocházející z rekonstrukce muzea a sousední synagogy, většinou se jedná o mladší situace, které spadají do 17. století,” dodala.

Zatím poslední archeologický výzkum probíhal v říjnu loňského roku a předcházel stavbě parkoviště u nové polikliniky. Podle slov PhDr. Bekové byl v této lokalitě objeven jednak zaniklý sídlištní horizont patřící k domu, který existoval na zahradách za uliční výstavbou a který musel zaniknout někdy na přelomu 17. a 18. století, o čemž svědčí nálezy a také fakt, že už není zachycen na mapách stabilního katastru. Byl odhalen jeho půdorys, část jeho základů a zádlažba přízemních prostor. Je z něj velice bohatý keramický inventář.

Nejdůležitějším, co bylo po dlouhých staletích odkryto, je objekt, z něhož byl s ohledem na požadavky stavby vykopán jenom kousek. „Rozhodně patří do druhé poloviny 13. století. Tuto dataci můžeme určit na základě poměrně četných nálezů zlomků keramiky zdobené typicky pro toto období rytou šroubovicí, případně ještě vlnicemi – je to tzv. pozdně hradištní tradice. Je to tedy objekt, který nepochybně patří do tzv. předlokačního období Dobrušky, tedy do doby, kdy město jako takové ještě neexistovalo, patrně zde byla jenom trhová osada Leštná,“ konstatovala PhDr. Martina Beková. S pomocí tohoto cenného nálezu archeologové určili polohu původní osady.

Součástí této zajímavé výstavy, díky které je po celý březen možné nahlédnout do doby, kdy Dobruška ještě neexistovala, bude také přednáška PhDr. Bekové. Ta se uskuteční přímo mezi vystavenými exponáty 18. března od 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám