Hlavní obsah

Výstava kočárků v Ostravském muzeu potrvá do 3. června

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské muzeum na Masarykově náměstí připravilo na úterý 22. května komentovanou prohlídku výstavou kočárků. Návštěvníky výstavou provedla historička Mgr. Kateřina Barcuchová, která zúčastněné nejprve seznámila s historií vývoje nošení dětí až po vývoj ke kočárkům.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23.5.2018 Výstava kočárku v Ostravském muzeu.

Článek

„Dětský kočárek, jenž druhdy zastupuje kolébku nebo postýlku, má hlavně ten účel, aby dítě nemuselo býti na procházce chováno, jednak z důvodů značné námahy chůvy, jednak z důvodů zdravotních,” píše se v publikaci Domácí vševěd, Praha 1907, strana 255.

Na komentované prohlídce výstavou v Ostravském muzeu historička Kateřina Barcuchová návštěvníky seznámila, jak to bylo na počátku vývoje kočárků. Na obrázku návštěvníkům předvedla nejstarší kočárek z roku 1708, který se dochoval v Německu.

V informacích o výstavě se říká, že v průběhu 19. století se v souvislosti s velkými hospodářskými a společenskými změnami změnil i pohled na dítě. Začalo se výrabět dětské oblečení, které nebylo pouhou zmenšeninou oblečení dospělých. Velký rozvoj nastal i ve výrobě hraček. Z interního lékařství se vydělila jako samostatný obor i pediatrie. Pediatři děti pouze neléčili, ale začali rodičům radit, jak se mají o děti starat.

Výstava přehledně ukazuje vývoj vozítek pro děti od primitivních vozíků, žebřiňáků s dřevěnou ojí, přes vozítka podobná trakařům, přes trojkolky až po kočárky z různých materiálů v různé velikosti.

Z modernější doby se zde prezentují již skládací kočárky kombinované s boudičkami až po sportovní kočárky. Tehdejší výrobci ruku v ruce vyráběli i kočárky pro děti, ve kterých si vozili děti panenky. S tím souvisí i výstava dětských panenek, hraček a vývoj v dětském oblečení.

Na chodbách jsou vystaveny fotografie lidí s dobovými kočárky. Fotografie získalo muzeum jednak z Archivu města Ostravy a stejně jako jedinečné exponáty z různých muzeí v České republice. Další fotografie dodali lidé, kteří byli Ostravským muzeem osloveni.

Výstava kočárků nazvaná Boudičky odklopit aneb V čem jsem se vozili potrvá do 3. června. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám