Hlavní obsah

Výstava Jaroslava Svobody na zámku Dobříš se prodlužuje téměř o měsíc

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Akty a abstraktní akvarely od Jaroslava Svobody, které jsou od letošního března vystavené v Galerii JCM na zámku Dobříš, sklízí u návštěvníků úspěch. Díky pozitivním ohlasům a zájmu veřejnosti se pořadatelé rozhodli pro její prodloužení, zájemci tak mohou výstavu zhlédnout až do 22. června.

Foto: Archiv zámku Dobříš

O zachycení prožitku a nálady s maximální možnou lehkostí se ve svých aktech i akvarelech snaží Jaroslav Svoboda

Článek

Pozitivní dojmy a dobrý ohlas návštěvníků zaznamenal i autor výstavy Jaroslav Svoboda, využil tak volných prostor zámecké galerie k téměř měsíčnímu prodloužení. Během dosavadních více než dvou měsíců, během nichž výstava trvá, se byl osobně několikrát v Galerii JCM podívat, aby zachytil ohlasy a názory veřejnosti.

„Řekl bych, že návštěvníky zajímají jak akty, tak akvarely. Viděl bych to tak půl na půl. Je ale velmi zajímavé, že akty často oslovují ženy, a to jakéhokoliv věku,“ uvedl Jaroslav Svoboda, který je také autorem scénografií mnoha zábavních televizních pořadů (mj. Česká Miss, Zázraky přírody či Star-Dance).

Maximum prostřednictvím minima

Co se týče samotné umělecké tvorby, na kterou se ho lidé často dotazují, snaží se podle vlastních slov vyjádřit v kresbách minimálními prostředky maximální výrazivost.

„Vím, že mnohé návštěvníky zajímá, jak dlouho kreslím jeden akt, protože před sebou vidí ve výsledku jen pár čar. Možná by se divili, ale velmi dlouho,“ říká. Vysvětluje to tím, že každé vystavené kresbě předchází studie, kterou postupně zjednodušuje, upravuje a na čas odkládá, aby získal vizuální odstup.

„Kolikrát nakreslím bezpočet kreseb, než vytvořím tu finální. A také tu bych většinou po čase nejraději upravil, nebo ji nakreslil znovu a jinak,“ popisuje Svoboda.

Na samotné kresbě aktů je podle něj nejsložitější najít vhodnou pózu, protože každé dívce sluší úplně jiná. Dalším záludným „oříškem“ je správná výtvarná zkratka, která má zároveň vyjádřit více, než kdyby ji autor pečlivě vykreslil do posledního detailu. „Snažím se i v akvarelech o zachycení prožitku a nálady s maximální možnou lehkostí,“ řekl umělec.

Výstavu Akty a akvarely mohou návštěvníci zhlédnout v Galerii JCM na zámku Dobříš denně od 10 do 16 hodin. Po dobříšské výstavě se podle slov Jaroslava Svobody část kolekce přesune do soukromých sbírek, dále pak připravuje expozici také v Praze, Písku a dalších místech v České republice i zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám